Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Eva Karin Johansen

[#762] Sjømannsregister

Recommended Posts

Gjest Eva Karin Johansen

Finnes det noe sted oversikt over de som tok hyre på en båt og på den måten emigrerte til USA?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Innrulleringssjefene har ført oversikter over mønstrede sjøfolk. Fra 1860 var mannskapene delt i flere serier: a) Annotasjonsruller, som gjaldt unge mannskaper eller "halvbefarne", og b) Hovedruller, som omfattet de "fullbefarne" sjøfolkene. Etter hvert som det ble vanlig med dampskip, ble det ført egne ruller over maskinister og fyrbøtere.I dette rullematerialet er det gitt opplysninger om når den enkelte sjømann ble mønstret, navn på skip, og opplysninger om når han mønstret av, eller når han "deserterte". Rullene vil også normalt fortelle om sjømannen hadde fått permisjon for å ta hyre i utlandet.Gjennom disse kildene kan man følge mange av de sjøfolkene som "hoppet av" til utlandet. Og det dreier seg i løpet av ti-årene sist på 1800-tallet om flere titusener.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Aase R.Sæther

Kvar finst slike register? Er dei knytte til dei større sjøfartsbyane, eller hadde "kvar by" sitt register? Eg er særleg interessert i 1900-1910.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Norge var i perioden 1900-1910 delt i innrulleringsdistrikter (Kristiania, Drammen, Arendal, Kristiansand, Bergen, Trondheim og Tromsø). I hver av disse distriktene var det ansatt en innrulleringssjef.Til hvert av disse distriktene hørte det flere byer. Bergen innrulleringsdistrikt omfattet f. eks. i tillegg til selve Bergen også Stavanger, Skudenes, Haugesund og Florø. I hver av disse byene var det egne innrulleringsbetjenter, som førte ruller. I Statsarkivet i Bergen har vi rullematerialet ca. 1900-1910 for Bergen og Florø, mens tilsvarende materiale fra Stavanger, Skudenes og Haugesund må søkes i Statsarkivet i Stavanger. (Men vi har eldre materiale, opp til 1860-årene, også for disse).

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.