Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Per Helge Seglsten

[#873] Merknad 1563

Recommended Posts

Gjest Per Helge Seglsten

Jeg har to spørsmål angående skattemanntallet av 1563. Oluff på Furre betalte "ix s.". Er dette 9 skilling? Og hva betyr merknaden "Halffparttenn iordeigende bønders landschyldtt aff Sundfiordtt"?Vennlig hilsen Per Helge Seglsten

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Skattelistene i 1563 omfatter leilendingsskatten, skatten på jordeiende bønders landskyld, skatten av løse karle og tjenestedrenger, sagskatten, skatten av prestenes inntekter, og skatten av kirkenes innkomster. De forklarende infor-filene vil bli lagt ut i løpet av en dag eller to, og vil forklare forkortelser m.m. ix s. betyr 9 skilling. Bøndene måtte betale sin halve landskyldinntekt til en slunken statskasse i anledning krigen, og den gir dermed et glimrende utgangspunkt for å vurdere bøndenes jordegods i 1560-årene.Materialet er hentet fra "Norske lensrekneskapsbøker 1548-1567", bind III Skatten av Bergenhus len 1563. Vi ser på detet som et eksperiment. Blir interessen for filene stor, vil det være aktuelt å utvide det geografiske området fra Vetslandet til større deler av landet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.