Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Per Håkon Christiansen

[#908] Autosøk på nabokommuner en framtidig mulighet? Hva

Recommended Posts

Gjest Per Håkon Christiansen

Jeg er endel inne på de finske slektskildene. Der har de lagt inn en interessant og svært tidsparende finesse: de oppgir navnet på tilgrensende kommuner og det er mulig å svare "ja" til om du vil ha dem med i søket (evt kan du hake dem av enkeltvis). På denne måten har jeg gjort interessante funn. Er dette en mulighet dere har tenkt på, eller er det teknisk vanskelig? De har forøvrig en annen interessant side(som er atskillig mere påkrevet i Finland enn her, av språklige grunner), nemlig fonetisk søk. Ved å søke på Sirkka får du opp alle de fonetiske variantene: Sirka, Zirka, Sircka, Sirca, Zirca etc. Hva med denne muligheten engang i framtiden, eller anses det unødvendig?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Jan Oldervoll

Søk i nabokommunar er ikkje teknisk vanskeleg, men det bryt med filosofien. Hos oss er det eigentleg ikkje snakk om søk, men om avgrensing av universet; du startar med all, og avgrensar deg nedover til du er dit du vil. Dette er vanskeleg om ein skal ha inn fleire kommunar, men ikkje umogeleg. Når det gjeld fonetisk søk, har me tenkt på det. Men me har noko andre ikkje har: Du kan sjå elle verdiar, t.d. alle namn som finst. Då akn du sjøl gjera dine val. Derimot vurderer me å laga fontisk søk for søk i heile landet. Men det lyt me koma attende til seinare på året.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Per Håkon Christiansen

Helt enig i at det å kunne se alle alternativene er svært så nyttig, og ikke minst (særlig i kirkebøkene) muligheten for SAMTIDIG å kunne merke av de forskjellige navnevariantene og etterpå få listet funnene opp i kronologisk orden. (I Fåberg har plassene f.eks. noen underlige navneutviklinger, og det å kunne få ut kronologiske personlister uavhengig av gårdenes navnekromspring er av uvurdelig nytte, det ville neste vært umulig å gjennomføre uten digitale søkemuligheter.)Fonetisk søk for hele landet er en spennende mulighet. Får vi da og kombinasjon av for og etternavn (farsnavn)?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.