Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Per Helge Seglsten

[#1085] anmeldte dødsfall

Recommended Posts

Gjest Per Helge Seglsten

På ett eller annet tidspunkt begynte man å melde dødsfall til lensmannen. Jeg vet at det finnes lister over anmeldte dødsfall for Asker tilbake til ca. 1830 i Statsarkivet. Er dette gjengs for hele landet, eller begynte man denne praksisen før/senere andre steder?Per Helge

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Praksisen med å melde dødsfall til skifteretten går i hvert fall tilbake til 1600-tallet, jfr. f.eks. Jens Nielsen Nærrebø's dagbok 1677-1704, lagt ut under informasjon på SAB's hjemmeside.Kansellisirkulære 1. desember 1812 bestemte at dødsmeldingen skulle til lensmannen, som så skulle melde videre til skifteretten. I enkelte sorenskriverarkiv finner vi bevarte disse månedsvise innberetningene heldt tilvake til rundt 1812, andre steder er de ikke bevart lenger tilbake enn til 1860- eller 1870-tallet. Men trolig har de i utgangspunktet eksistert i alle sorenskriverarkivene.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.