Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Jan Erik Aas

[#1185] FT-1801 Alvdal, 11 registreringsfeil

Recommended Posts

Gjest Jan Erik Aas

Melding om feilregistreringer for Lilleelvdal (Alvdal) sokn i Tynset prestegjeld Hedmark:Her følger noen registreringsfeil:1. Familie 344 (Stenstrøa) person 1: Originalen: Stensen, registrert Hansen. 2. Familie 369 (Sandegga) person 9: Originalen: Estensdtr., registrert Xstensdtr. 3. Familie 383 (Sveien(Eggemoen)) person 1: Originalen: Haldorsen, registrert Halvorsen. 4. Familie 383 (Sveien(Eggemoen)) person 5 mangler: Mille Erlandsd., Sidstm. barn, 3 år. 5. Familie 384 (Smithsbakken): Er blitt registrert under familie 383. 6. Familie 399 (Huset): Familie 399 registrert som familie 398. (Familie 398 finnes ikke i originalen) 7. Familie 399 (Huset) person 7 Mari Estensd.: Originalen: 70 år, reg. som 40 år (i familie 398). 8. Familie 401 (Sivilhaug s.) person 1: Originalen: Carl, registrert som Lars. 9. Familie 401 (Sivilhaug s.) person 4: Originalen: Carlsdtr, registrert som Larsdtr. 10.Familie 447 (Synner Kåsa) person 2: Originalen: Estensdtr, registrert som Stensdtr. 11.Familie 447 (Synner Kåsa) person 4: Originalen: Simensen, registrert som Pedersen.Andre feil, som skyldes de som stod for tellingene i 1801:1.Familie 322 (Mortensplass) person 1: Skulle ha vært Morten Olsen og ikke Ole Mortensen. 2.Familie 431 (Skomakermoen) person 2: Skulle ha vært Taraldsdtr og ikke Carlsdtr.Dette er kun et sokn i Tynset prestegjeld. Blir rettingene foretatt, eller er det for sent ?Hilsen Jan Erik Aas

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Jan Oldervoll

Beklager, rettingane blir ikkje gjort. Grunnen er som me har sagt før: Me kan ikkje retta utan søl å kontrollera. Og dt er rett og slett for ressurskrevjande. Me vil heller bruka knappe ressuresar på å gjera meir materiale tilgjengeleg.Me veit at det er ein del feil, men sikkert ikkje meir enn i det andre materialet. Eg har i samband med dette lyst å nemna at heile 1801-teljina vart registrert, korrekturlese og retta for mindre enn 10 årsverk; det var det me hadde råd til. Effektiviteten var svært mykje større enn det ein har sett på seinare prosjekt. Og som sagt, det er ikkje meir feil. Men samstundes var føremålet med prosjektet å laga ny statistikk. Dermed var namn ikkje det mest viktige.Elles synest det meg som om antall feil er svært akseptabel. Dei som kan korrekturlesing meiner at det på ein korrekturomgang er vanskeleg å få med seg noko meir enn ca 70 prosent av feilane.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Jan Erik Aas

Etter det jeg skjønner, så er det ikke selveste oppdateringene av registrene det står på. Hvorfor ikke la lag, foreninger, enkeltpersoner, eller lignende, med autorisasjon fra Digitalarkivet, kontrollere feilmeldinger opp imot primærkildene ?. Dette spesielt der disse kildene er lett tilgjengelig på film eller papirkopi (som f.eks. FT-1801).

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Jan Erik Aas

To av de nevnte registrerigsfeil blant de 11:4. Familie 383 (Sveien(Eggemoen)): Person 5 mangler- Mille Erlandsd., Sidstm. barn, 3 år.5. Familie 384 (Smithsbakken): Er blitt registrert under familie 383.Det ser ut som at Digitalarkivet har fått med seg et uheldig kontroll-/styretegn, slik at disse to feil har oppstått. Altså at de egentlig er korrekt registrert, bortsett fra dette tegnet.Vil det bli rettet opp?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Jan Oldervoll

Som meldt i ymse samanhengar; me kjem ikkje til å retta opp feil, det kostar for mykje og me vil heller bruka desse ressursane til å gjera meir materiale tilgjengeleg. Når det gjeld å setja korreltur ut til intersserte, er eg ikkje trygg på at det er ein god ide. Ein stor del av feilane gjeld personar som er vanskeleg å lesa.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.