Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Sissil Bruun Sørensen

[#1235] Consumptionsmantall

Recommended Posts

Gjest Sissil Bruun Sørensen

Hva er Consumptionsmantall? I en tingprotokoll fra 1702 blir en prest stevnet for ikke å ha levert Comsumptionsmantallet i tide, og for å ha utelatt sin ene datter. Betyr det at dette var et mantall hvor også kvinnene ble registrert?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Konsumpsjon er en fellesbetegnelse på en rekke skatter og avgifter. Temaet er meget godt dokumentert i Norsk Historisk Leksikon. Her bare noen få momenter gjengitt.Kjøpstadskomsupsjonen var en avgift på matvarer som ble ført til byene. Bakgrunnen for pålegging av avgiften var behov for mer penger til krigen mot Sverige i 1657, men avgiften ble beholdt også i fredstid, like til 1828.Den konsumpsjonen som ligger under i tilfellet fra 1702 er trolig familieskatten, en personskatt pålagt alle ikke-bønder på landet. Den var gitt i forordning 8. november 1680, og skulle omfatte alle i husholdet, familiemedlemmer og tjenere. På landet ville jo denne skatten først og fremst gjelde prestefamiliene, og eventuelt andre embetsmannsfamilier. Det var nok ikke enestående at en prest unnlot å levere fullstendige oppgaver, skattegleden har aldri vært spesielt velutviklet!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.