Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Steinar Sletten

[#1434] Kongelig bevilling

Recommended Posts

Gjest Steinar Sletten

Er Kongelige bevillinger tilgjengelige på digitalarkivet eller på statsarkivet? eller er det en sperrefrist på dette. Eksempel:En skilsmisse ved kongelig bevilling i 1936.Står det detaljer om feks hvorfor? (er dep.bevilling og kongelig bevilling det samme?)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Bevillinger gis med hjemmel i grunnlovens paragraf 95, og er i prinsippet unntak fra allmenn lovgivning. I det foreliggende spørsmålet var ordlyden i paragraf 43 i lov om indgaaelse og opløsning av egteskap i 1936:" Har egtefæller levet adskilt i ett aar, efterat samlivet paa lovformelig maate er ophævet, og har de ikke senere gjenoptat samlivet, skal egteskapet opløses ved bevilling av Kongen eller den, han bemyndiger, saafremt begge egtefæller begjærer det. Har adskillelsen varet i mindst to aar, kan enhver av egtefællerne forlange egteskapet opløst." I henhold til resolusjon 13. desember 1918 var det Justisdepartementet som var den kongen hadde bemyndiget til å gi bevillinger i saker etter denne paragrafen.Den generelle taushetsplikten i forvaltningen er 60 år. I en del saker er den 80, og i atter andre 100 år. Uavhengig av dette har normalt alle rett til opplysninger om seg selv, og rett til innsyn i egen sak for å ivareta sin tarv. Det må i så rettes søknad om innsyn. I familiesaker/avstammingssaker m.m. er det normalt 80 års sperre.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Steinar Sletten

Takk for godt svar! En eventuell søknad , skal den sendes til Bergen folkeregister boks 7225 5020 BERGEN eller en annen instans?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Jeg vil tro Riksarkivet sitter med det aktuelle materialet fra Justisdepartementet, mens det er Statsarkivet i bergen som har både Bergen folkeregisters arkiv fra 1930-tallet, og fylkesmannens arkiv fra samme periode.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.