Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Kristian Fjeldsgård

[#1442] Landskyld

Recommended Posts

Gjest Kristian Fjeldsgård

Kanskje litt utenom "leia", men det er vel noen som har opplysninger eller en "link" I Vest-Agder er det huder, engelsker og geiteskinn som stort sett er gjeldende. Innimellom er det andre termer som gjelder når det er gods andre steder, f,eks. Rogaland. Men i et skifte fra Sør-Audnedal på 1500-tallet opereres det med tønner korn og nottinger korn. Spørsmålet mitt er derfor tredelt: 1. Hvorledes er forholdet mellom de forskjellige måleenhetene, spesielt "nottingene" 2. Kan bruken av denne "irellevante" betegnelsen bety at de to andeler jeg har i tankene har vært i eie annet sted i landet, og mulig arvegods den ene eller annen vei? 3. Forholdet mellom huder og månedsmatleie kan vel på 1600-tallet sies å være omkring 1:4, men forholdet til dagens måleenheter på dyrket mark, utmark og skog, hva er det? (Ikke skyld)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Historisk leksikon forklarer notting, i forkortet gjengivelse: kornmål i Øvre Telemark og på Agder. Det gikk 24 toppmålte nottinger (a 6,08 liter) i tønna. I Øvre Telemark ser det ut til at notting av og til er kalt setting.Forholdet mellom de ulike skyldtypene har variert over tid. Gjennom mesteparten av 1600-tallet var 1 skippund mel regnet lik 2 huder, eller 1 laup smør, eller 2 tønner korn, eller 2 våger fisk, eller 1 tønne salt, eller 2 våger selspekk. Skattematrikkelen 1646, utgitt av Norsk Lokalhistorisk Institutt i bind for hvert enkelt fylke, gir oversikter over landskyldstørrelsenes innbyrdes forhold.Det vil nok være ganske umulig å regne seg fra 1600-tallets huder og andre landskyldstørrelser til dagens areal og bonitering av skog, innmark og utmark. Driftsformene og verdiene har endret seg enormt. Delvis som følge av erkjennelsen av det har vi hatt matrikkeljusteringer en rekke ganger (1665, forsøk 1723, 1818, 1863).

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Kristian Fjeldsgård

Takker så mye for hjelpa, hadde jeg gått til skattematrikkelen for Telemark hadde jeg vel funnet det, men i matrikkelen for Vest-Agder er det kun "1 hud=gsk-12 kalveskinn(12 eng)" som er oppgitt

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.