Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Jostein Søreide

[#1510] Danneqvinden

Recommended Posts

Gjest Jostein Søreide

Under "vigde i Manger 1759-1815" står Giedsehe Olsdatter Marøen oppført som "Danneqvinden" da hun giftet seg for andre gang den 25. juni 1815. Hva betyr dette? Hadde hun danske aner? Giedsehe/Giedsche ble døpt den 8. desember 1784 i Manger. Foreldrene var, såvidt jeg kan spore, norske.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Kristian Hunskaar

Dette har vært diskutert tidligere; kanskje du finner temaet hvis du leter i listene over tidligere temaer.Så vidt jeg husker har det ingenting med danske aner å gjøre, derimot skal det tolkes i retning "dannet kvinne". Men hva som var grunnlag for å bli betgenet på denne måten, husker jeg ikke. Jfr. også "Dannemand".

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Bjørn Davidsen

Om du går inn i DA si ordliste, finn du:"DanneqvindeOrdbog over det danske sprog (ODS)bind 3 spalte 491: Brav, hæderlig kvinde; især om gifte kvinder. Ægtehustru som er moder til en søn (eller en datter)"

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.