Gå til innhold
Arkivverket

[#1522] Sjeleregister


Gjest Aase R.Sæther
 Del

Recommended Posts

Gjest Aase R.Sæther

Har i ettermiddag "kosa" meg med sjeleregistera frå Ytre og Indre Holmedal, men eg har dessverre ingen aktuelle greiner der. Finst det mange slike sjeleregister rundt om? Og dreiar dette seg om frittståande dokument, eller har det med kyrkjebøker å gjere?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

"Sjeleregistrene" er laget av prestene på biskoplig ordre, og var ment å være oversikt over menigheten, til bruk for biskopen ved visitas. De er frittstående, og normalt er de å finne i bispearkivene.Ifølge Historisk leksikon er det bare bevart et fåtall, "de fleste fra Kristiania stift", men det hindrer ikke at Statsarkivet i Bergen har ganske mange: Fra Bjørgvin bispedømme er det bevart sjeleregistre fra rundt 1760, igjen rundt 1775-81 og 1786-1790. Det finnes hos oss slike registre fra Hosanger, Haus, Hamre, Lindås, Os, Stord, Skånevik, Kvinnherad, Strandebarm, Jondal, Kinsarvik (i Hordaland) og Innvik, Eid, Hornindal, Ytre- og Indre Holmedal, Askvoll, Jølster, Førde, Eivindvik, Vik, Aurland, Leikanger, Sogndal, Jostedal, Hafslo og Lærdal i Sogn og Fjordane. Variasjonen i informasjon og kvalitet varierer imidlertid mye. Enkelte (f.eks. fra Sogndal) har med opplysninger om praktisk talt alle fra småbarn til oldinger, mens de fleste bare tar med opplysninger om "ungdommen".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Erlend Eriksen Mæhlum

I følge Grong historielag er det i Nord Trøndelag slike lister bare for Fosen (1796), Otterøya (1796), Grong (1797) og Verdal (1809). Bare for å si det!!Erlend

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Det er flere under arbeid, og det betyr at det nok dukker opp flere i løpet av høsten. Men å gi nærmere tidspunkt vil neppe være lurt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Gjest Arne Apelseth

Det mest utførlege oversynet over sjeleregister finst i Johannes Helgheim: Allmugeskolen paa bygdene (1980). I alt er det tale om vel 50 slike register, men dei er variable mot. opplysningar. Helgheim har også oversyn over andre register som burde interesse.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.