Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Sigbjørn Sandsmark

[#1594] Dødsfallsprotokll

Recommended Posts

Gjest Sigbjørn Sandsmark

Når begynte dei å føre Dødsfallsprotokoller og hvem førte dei? Er det slike for hele landet? Hvor finner vi disentere. Førte presten disse også inn i Mini-boka? MVH sig---

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Skifterettene har (delvis) ført dødsfallsprotokoller. I Bergen begynner serien i 1821, men systemet med dødsfallsmeldinger til skiftereten er om trent 10 år eldre. Alt er imidlertid ikke bevart, og det er i mange skifterettsarkiv lite eller ikke noe å finne før etter midten av 1800-tallet.Lensmennene har også ført dødsfallsprotokoller, og det er disse som ligger til grunn for de meldingene som lensmannen ved utgangen av hver måned skulle sende til skifteretten. De eldste jeg kjenner til er fra rundt midten av 1800-tallet, men i de fleste lensmannsarkiv begynner nok serien med dødsfallsprotokoller først helt mot slutten av 1800-tallet.Fordelen med dødsfallsprotokollene framfor kirkebøkene er alle de opplysningene som er gitt om arvingene, ofte med adresser og mange ganger med fødselsdatoer m.m. En annen fordel er at skifterettene skulle ha med alle dødsfall, både for dissentere og bosittende personer døde og gravlagt utenfor jurisdiksjonen. Dødsfallsprotokollene vil altså kunne innholde en god del flere dødsfall en kirkeboken.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Sigbjørn Sandsmark

Takk til Nedrebø for raskt og utfyllende svar. sig---

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.