Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Terje Hatvik

[#1685] Feil patronym på ei Anna frå Os i FT 1900 for Års

Recommended Posts

Gjest Terje Hatvik

Eg har funne ein mogleg feil i FT 1900 for Aarstad kommune (- slukt av Bergen by i 1915): Ei Anna, f. 1866 i Os SB, gift med arbeidar Kristian Olsen, f. 1863 i Bergen, bustad Solheim Nordre (gnr. 7, bnr. 26) i Aarstad; - har truleg feil patronym/farsnamn i folketeljinga for 1900. For der står det Olsen. Men dét er mannen sitt farsnamn. Hennar rette farsnamn er Tomas/Thomas.Anna er dotter av Thomas Knutsen og Agata Nilsdtr. på garden Øvre Eide (evt. Øvreide) i Os. Brørne til Anna, Knut og Nils på Øvre Eide og Ole i Fana; har alle Tomas til patronym. Ei søster, Ingeborg, f.1856, g. Elling Andersen på Moldekleiv i Alversund, har også Tomas som farsnamnm. Alle desse har same faren. Og i tillegg: Anna og Kristian er oppførte med fem søner ved FT i 1900. Den nesteldste, f. 1891, heiter Tomas etter morfaren.Dersom dette er ein feil i høve til originalen (FT 1900 for Aarstad), så kan de vurdere å retta folketeljinga. Men om det står Olsen i originalen så får det stå som det står -.Med venleg helsing, Terje Hatvik

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Originalen har Olsen på familiefaren, og gjentakelsetegn på resten av familien. Gjengivelsen "Olsen" på resten i web-versjonen lar seg følgelig så avgjort forsvare.Og forklaringen er nok at man var inne i prosessen som førte fra patronymikon til faste familienavn (endelig fullført med navneloven i 1923). Den overgangen kom tidligere i by eller bynære områder. I Bergen ser vi begynnende tendens til overgangen alt på slutten av 1700-tallet. Og i kondisjonerte familier var det jo ganske vanlig også på et enda tidligere tidspunkt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.