Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Lillian Koehler

[#2177] Mons Johannessen f.1756 og Lisbet Andersdtr. f. 17

Recommended Posts

Gjest Lillian Koehler

Mons Johannessen f. 1756 skal ha kommet med presten Jakob Post Michelet til Manger i 1789 da sistnevnte flyttet fra Lærdal i Sogn til ny prestegjerning i Manger. Mons skal ha kommet fra Lærdal . Var det vanlig at presten tok med seg tjenestefolk (forpakter) når han flyttet til nytt prestegjeld?Mons Johannessen gifter seg med Lisbeth Andersdotter som kanskje kommer fra gården Århus i Evanger, datter av Anders Jonson Væle og Marita Helgesdotter Århus. Mons får skjøte (1796) på Sevdal som tidligere hørte til Anders Sjursen Sevdal. Ville det være mer naturlig at Mons gifter seg med en Manger-jente, f.eks. datter av Anders Sjursen Sevdal om han hadde?Tar gjerne i mot opplysninger om Mons fra Lærdal/Sevdal og/eller Lisbeth Andersdatter.Med ønske om fortsatt god sommer til alle!Hilsen Lillian Koehler

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Kirkeboken for Manger forteller at ungkar "Mons Johanesen Winge" ble trolovet i Manger 16. april 1796 med "Pigen Elisabeth Andersdtr Aarhus", og at de ble gift 13. oktober samme år. Som forlovere opptrer Hellie Gulleichsen Biørcheland og Willum "forpagter paa Manger".Vi ser ganske mange eksempler på at prester "tok med seg" tjenere eller barnepiker når de flyttet fra et sted til et annet. Enkelte fikk seg også utdannelse på den måtenElisabeth, født 1759, må være datter til Anders Johnsen Aarhus (1715-1771) og Marita Heljesdatter (1722-1782), på Evanger. Hun hadde en bror Hellie (egentlig Andersen) på "Birkeland" i Manger - som må være den første av forloverne, mens den andre forloveren, forpakteren Willum, var Willum Gulliksen, hennes svoger, og sokneprest Jacob Post Michelets forpakter på prestegarden.Det er vel nærliggende å tenke seg at soknepresten har hatt en rolle å spille når de kom til bruk på Sevdal også.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Jo Rune Ugulen

Nå er det døpt en Mons Johannesson den 9. november 1760 i Aurland. Han var sønn av gårdbrukeren Johannes på Vinjum i Aurland. Det er nærliggende å tenke seg at dette kan være din Mons Johannesson. Aurland er naboprestegjeld til Lærdal, og gården Vinjum har også vært skrevet Winge o.l.Jeg har ikke bygdeboka for Aurland liggende her, men det kan kanskje Yngve sjekke opp i, og se hva den sier??

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Bygdeboken for Aurland (bd. 2, side 49) forteller at Johannes Vinjum hadde barna Ole, født 1758, Mons, født 1760, og Hermund, født 1764. - "Dei vert alle burte. På skatteting 1780 segjest han å vera flutt til Lærdal og død."Og da begynner vel kanskje historien å bli sammenhengende: Mons J. "Winge", født i Aurland, 1760, til Lærdal før 1780, til Manger ca. 1790. Gift der 1796.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Lillian Koehler

Takk skal dere ha, begge to!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.