Gå til innhold
Arkivverket

[#2277] Matrikler


Gjest Louise K. Hernes
 Del

Recommended Posts

Gjest Louise K. Hernes

Jeg ser og hører martrikler nevnt. Har og funnet en over Åsen fra 1886 via internett. Men hvor finner jeg lett tilgang til disse. Finnes de for hvert år eller?Louise K. Hernes

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

En matrikkel er i moderne språkbruk betegnelse på et register over grunneiendommer. De vil inneholde nummer (matrikkelnummer/løpenummer7 fra 1886 gards- og bruksnummer), navn på daværende eier/bruker og angivelse av skatteskyld.Vi har trykte matrikler fra 1838, 1886 og 1904 for landdistriktene i (storparten av) Norge. Disse kan man finne i Riksarkivet/statsarkivene, og sikkert også i større bibliotek.Den første matrikkelen i Norge er imidlertid fra 1660-årene, og den finnes i Riksarkivet. I 1723 ble det arbeidet med en ny matrikkel, men forslaget ble trukket tilbake.Matrikkelen fra 1838 bygger på lov av 1818, matrikkelen fra 1886 på lov fra 1863. Det ligger atskillig materiale om arbeidet med matrikkelrevisjonene i Riksarkivet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.