Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Kari Larsen

[#2440] Catharina Thormøhlen Bergen 1670-1737/Bastian Reim

Recommended Posts

Gjest Kari Larsen

Catharina Thormøhlen ble gift 1687 i Bergen med Bastian Reimers (død 1699 i Bremen?) De bodde i Bergen, men han skal ha kommet fra Brehmen og hun døde visstnok i Hamburg 3.6.1737.De fikk vel følgende barn: Rebeccha f. 1688 Giertrud f. 1690 Jørgen (1696-1764)Men to av barna døde uten at navn var opplyst. Jeg har en Gjertrud Reimers som ifølge Louis Giske: Ørskog gjennom tidene III var: Datter av rik kjøpmann fra Bergen, som gikk fallitt da konjunkturene svingte. Hun var først forlovet med en teologisk student, men han måtte rømme landet da han ikke maktet å betale lånegjeld.Ved ekteskapet: Sivilstand: her mademois. Yrke: i huuset.Jeg lurer på om hun kan være ovennevnte Giertrud Reimers, eventuelt en "ny" Giertrud født senere etter at den første døde. Blant hennes etterkommere forekommer fornavnet Bastian rett som det er, helt opp til våre dager. Men noe bevis har jeg ikke! Er det noen som vet mer?Min Giertrud ble gift 19-6-1720 i Bergen med sogneprest på Ørskog Hans Jacob Hiorth (1719-1758). Hans forfedre har jeg heller ikke.Catharina Thormøhlen ble senere gift med Johan Christopher Mohrsen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Geir K Eide

Ut i fra dine opplysninger er det ikke usannsynlig at Catharina er datter til Jørgen Thormøhlen.Han ble betegnet som Norges fremste forretningsmann i siste halvdel av 1600-tallet,ble i 1681 utnevnt til kommersedirektør,dvs han skulle være mellommann mellom norske industrifolk og kollegiene i København.Thormøhlen gjorde siden suksess innen ulike forretningsgrener.Til slutt slo han seg på skipsbygging.For å gjøre historien kort endte hans virksomhet i ruin i 1697 etter en økonomisk krise som rammet hele landet. Jørgen Thormøhlen var født Hamburg ca 1640 han ble gift med Giertrud Magers (ca 1676) datter til skipsreder Heinrich Magers fra Luneburg.Dersom en sammenligner når Jørgen gifter seg med når Catharina er gift vil det si at hun var 12 år ved giftermålet.Det er ikke uvanlig med varierende årstall ved hverken giftermål eller fødsel på denne tiden .Dersom en sammenligner navnene til Catharinas barn med navnene til hennes foreldre,er vi tilbake til sannsynligheten for at Catharina er datter av Jørgen Thormøhlen.Siden Jørgen Thormøhlen var en "kjendis " i sin tid burde det ikke være problem å få bekrefte eller avkrefte dette. Kilde:Norges Historie ;Cappelens forlag mvh Geir K Eide

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Gjertrud Bastiansdatter Reimers var datter av Bastian Reimers fra Bremen, død i 1699, og Catharina Jørgensdatter Thormøhlen.Bastian Reimers skal allerede i 1680 (8. august) ha vært "residerende kjøbmand" på Bryggen, men tok borgerskap i Bergen 1. desember 1690, og var allerede før 26. januar 1688 blitt gift med Catharina Jørgensdatter Thormøhlen (den datoen kjøpte ekteparet en avbrendt kjeller med grunn på utsiden av Rosenkrantske mur (=Muren). Bastian Reimers ble begravd i koret i Nykirken 15. desember 1699.Bastian Reimers og Catharina ThorMøhlen hadde barn gravlagt 1691, 1697 og 1698, og fire barn som vokste opp: Eberhard Reimers, løytnant, død barnløs 1720, Jørgen Reimers (1697-1765), Giertrud Reimers, g.m. Hans Jacob Hiort og Rebecca Reimers - rimeligvis den av samme navn som giftet seg med kommandør Christian Fredrich Mohrsen.Hans Jacob Hiort ble født i Bergen i januar 1690, og døde i 1758. Han var sønn av forvalter av Svanø gaard Anders Hansen og Cecilie Hansdatter Hiort. Som man vil se tok han morens familienavn.Jørgen Thormøhlen, "commercedirektør" og etter hvert fallent, ble gravlagt i Nykirken 6. juli 1709. Han var gift med Giertrud Henrichsdatter Magers, gravlagt 22. november 1719 i Nykirken, i "Bastian Reimers Kielder". Barn: Catharina, Anna gift med Claus Fasting, Henricha Margaretha, gravlagt 4. april 1712, Marie Elisabeth, gift første gang med Friderich Echof, Mægtele Margrethe, gift første gang med Henrich Greve, Giertrud, som må være død i ung alder, og Jørgen, som giftet seg i København.Alle opplysningene som er gitt her er hentet fra Sollied's kartotek.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Aase R.Sæther

Mogeleg eg har følgt dårleg med i timen, men kven er Sollied?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Sollied er minst to personer: Overlæge Olaf Sollied og hustru Thora, født Kahrs. De var begge sterkt historisk og slektshistorisk interesserte og samlet et stort materiale om bergenske og vestlandske embets- og borgerslekter. Deres etterlatte kartotek og kildeutskrifter er deponert i Statsarkivet i Bergen og dekker 10-12 hyllemeter. Hadde det bare eksistert datamaskiner da de samlet inn stoffet sitt!Overlegens bror (Peder R. Sollied) og hans sønn (Henning Sollied) var også meget produktive og dyktige slektshistorikere.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Kari larsen

Hjertelig takk for meget nyttig informasjon!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Kari Larsen

Jeg har sjekket informasjonen og ser at Indrebøs opplysning om at Jørgen Thormøhlen ble gravlagd i Nykirken 6.7.1709. Ifølge Christian Koren Wiberg: Hanseaterne og Bergen, s. 163, døde han i København 25.12.1708. Ble han balsamert og sendt til Bergen? Finnes noe igjen av disse gravstedene under kirken etter at den brente?Hva kan være hensikten med at Bastian Reimers kjøpte en avbrendt kjeller? Var det for å bygge der?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Det gav høy status å ha et eget gravkapell eller en gravkjeller, eller om ikke annet et eget gravsted inn under kirken. Koret var selvsagt å foretrekke. Prisen var der etter. Det var vanlig å samle familiens kister i et slikt kapell. Derfor var det også greit å sende likene hjem i tilfeller hvor dødsfallet skjedde andre steder. Man hadde nok ulike teknikker for håndtering av de avdøde.Vigdis Stensby har behandlet temaene rundt dette i sin artikkel om begravelsesskikker i Bergen (hovedoppgave i historie), også å finne i kortform på adressen:Lenke hadde nok høy verdi - og særlig etter brann - for de var normalt "brannfrie". Mange av de gamle steinkjellerne i Bergen står fortsatt. Bastian Reimers kunne bruke kjelleren til lager, og han ville trolig også bygge på den.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.