Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Egil Thee Danielsen

[#3019] Ragna Helga Nilsen, f. 21.05.1893 i Bergen, død i

Recommended Posts

Gjest Egil Thee Danielsen

Ragna Helga Nilsen er datter av styrmann Rasmus Nilsen (f. 26.02.1853) og Helga Jacobine Ellingsen (f. 28.03.1864) — i hvert fall het sistnevnte det da hun giftet seg 29.11.1890. Hun ble imidlertid døpt med navnet Helga Jacoba og var datter — barn nr. 5 av 8 — av skreddermester Niels Ellendsen (sic), f. [sogndal] 1830 og Amalie Sølvine Haarvig. (f. 29.01.1830). Det hadde vært interessant å vite hvem som 15.06.1893 sto som faddere til Ragna Helga.En kuriositet ved ekteskapsinngåelsen i 1890 er at hele seks felter i kirkeboka åpenbart ikke ble fyllt ut. Det dreier seg om stilling, fødested og alder på både brudgom og brud. Det kan imidlertid ikke være noen tvil om at brudgommen er identisk med Rasmus Nilsen, sønn av Martin Johan Nilsen (1823 — 1884) og Gjertrud Margrethe, née Danielsen (1823 — 1922).Siden ingen på Nilsen-siden vet noe om hvor det ble av Rasmus — bortsett fra at “en eller annen i slekten, visstnok en Theodor, ble sauefarmer i Australia” — virker det rimelig å henvende seg til Ellingsen-/Ellendsen- eller Haarvig-siden. Kanskje noen på den kanten vet hvor Rasmus og Helga tok veien?Da Ragna Helga ble døpt i Metodistmenigheten i Bergen, bodde familien i 13-14, men det er vel kanskje sannsynlig at jentene før FT 1900 ble med Rasmus til sjøs og at de alle “jumped ship” i Australia. En yngre bror av Rasmus slo rot på New Zealand og har stor etterslekt der. Kanskje en yngre bror av Ragna Helga Nilsen ved navn Theodor, født i Australia, nettopp er den “squatter”en vi leter etter?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Det er ikke listet opp faddere i menighetsprotokollene til Metodistene i Bergen, verken for Ragna Helga eller noen andre. Fra menighetsprotokollen kan vi imidlertid bekrefte at Rasmus Nilsen var sønn av Martin Nilsen. I merknadsfeltet i listen over innmeldte nr. 490 står det at Rasmus Nielsen, Styrmand, Nagelgaarden 1, Bergen, meldte seg inn 2. oktober 1890, og at han stod som medlem til han var "Reist til Amerika 12/3 94".

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Egil Thee Danielsen

Takk! Det var nyttig å få eliminert hypotesen om en australsk sauefarmer på denne grenen! Siden Rasmus ikke er funnet i utvandringsprotokollene, er det vel rimelig å tro at han forlot det skipet han selv var styrmann på?Ifølge en slektsnotis fra midten av 1930-tallet (forfattet av en tremenning av Rasmus’ datter) er Rasmus “død i Amerika”, men ingen ytterligere informasjoner foreligger. Notisen ble derfor sett på som tvilsom. Og hva skjedde med hans familie? Siden kona Helga Jacobine hadde så mange søsken, har jeg stadig håp om at noen på hennes side — dvs familiene Ellingsen/Ellendsen eller Haarvig — kan bidra til å løse denne gåten.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.