Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Sol Kerry Johannessen

[#6477] hVA SKJEDDE I EGERSUND OG OMEGN

Recommended Posts

Gjest Sol Kerry Johannessen

jEG HAR SATT OG ARBEIDET EN DEL I EGERSUND OG ER NÅ NEDE I KIRKEBOK I 1695. Kan noen fortelle meg hva som skjedde i Egersund og rundt på gårdene det året. Det er jo en uttrolig mengde mennesker som dør da, det beynner i mars og topper seg i april til eks. Gården Midtbrød:gravlagt kvinne 42 år,44, 46, 80, 86, og menn 43, 31, 86 og 88. På Halleland 3 barn samme dag 12-14-16 år o.s.v. Det roer etter 19 mai, så er det 3 stk. 9.11 s.å. 3 stk. i des.s.å. Så mangler 8 år så da har vel presten tatt en pause i stresset. Kjenner noen til hva som skjedde.Pest, kopper eller hva. Der er mange småbarn også. I 1693 dør 50, 1694 notert 44, og da med overvekt av eldre slik en forventer i avgang.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Bjørn Davidsen

S.W. Brochmann har så vidt omtala desse åra - og då mest nordafor. 1695 var eit uår med blodsott (tyfus?) i alle høve i Trøndelag. Han skriv at året vart kalla "det store froståret" - kornet frøs. Men slikt gjorde nok først utslag seint på året. At mange born døydde samstundes, kan tyde på kopper. Men var det lenge sidan koppene hadde herja, tok dei òg godt for seg mellom eldre.Brochmann si omtale av desse åra finn du på http://home.online.no/~fndbred/sykd5.htm

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.