Gå til innhold
Arkivverket
Oddbjørn Johannessen

Hammersmed Ole Larsen Tive/Five 1726/27

Recommended Posts

Oddbjørn Johannessen

I Tingbok 1b II (1711-1727) for Oberbergamtsretten snublet jeg nettopp over en sak der en Ole Larsen Tive (eller Five) er hovedperson. Det ringte da noen bjeller, og jeg hentet fram en tråd fra det gamle forumet som virker relevant her: 53864: Ole Larssøn Fiwe - hammersmed 1734 - svensk innvandrer, Vestfossen

 

Saken i tingboka gjelder en stevning med påfølgende dom fra forvalter Lars Winter ved Fossum jernverk mot "forrige Hammermæster" Ole Larsen Tive (eventuelt Five). Tidsperioden er 1726-27. Så vidt jeg forstår, skal han ha stjålet jern i større målestokk, som han har drevet tuskhandel med til egen vinning. Dommen blir streng: 7 år (tror jeg det står) på beryktede Bremerholm i København. Spørsmål: Kan dette være samme mann som i 1734 befant seg på Vestfossen? I så fall må han enten ha blitt benådet eller ha sonet ferdig.

 

Saken mot ham dukker opp på flere rettsmøter i tingboka. Her er en (litt tilfeldig) lenke: Oberbergamtsretten

 

Vær oppmerksom på at saken starter før lenkesiden (og den fortsetter eter den) - avbrutt av en del andre saker som "kiler" seg inn.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.