Jump to content
Arkivverket

[#11364] Strømsø, Buskerud, oppslag i kirkebok 1820-tallet


Guest Torkel Fagerli

Recommended Posts

Guest Torkel Fagerli

Halvor Foslund (1775-1838) giftet seg i Strømsø 8. juni 1829 med Matthea Charlotte Fischer (ca. 1770-1850). Dersom noen har tilgang til kirkebøkene for Strømsø, er jeg takknemlig for å få vite samtlige opplysninger som står om denne vielsen.Halvor Foslunds første kone het (Anna) Maria Hansdatter Lilleng, og hun døde trolig i Strømsø i slutten av 1820-årene. Er det noen som har anledning til å se i kirkeboken for å finne hennes død.

Link to post
Share on other sites
Guest Berit Knudsen

Det var ganske uleselig. Strømsø: Gift 8/6 1829 skolelærer? Halvor Foslund 54 år og enken mad. Matthea Charlotte Fischer? 54 år.Har ikke funnet 1.kone + Strømsø 1818-26.

Link to post
Share on other sites
Guest Torkel Fagerli

Takk for hjelpen, Berit.Halvor Foslund var skolelærer. Han kom fra enkle kår i Onsøy, og ble tidlig foreldreløs. Ved iherdig innsats tilegnet han seg store kunnskaper, og vant til slutt ry som forfatter og skolepioner. I 1829 samlet han sine viktigste arbeider i boken 'Scener, hentede fra Livets Skueplads, eller en udvalgt Samling af mine trykte og utrykte Afhandlinger af pædagogisk, moralsk og religiøst Indhold'.Skriftet ble innledet med en selvbiografi. Boken var tilegnet 'Min dyrebare Veilederinde paa Livets Vei: Mathea Charlotte Amalia Fischer'. Hun var tydeligvis enke da hun giftet seg med Halvor Foslund i 1829. Er det noen som kjenner noe mer til hennes bakgrunn og tidligere ekteskap?Det er interessant at Berit ikke fant Foslunds første kone i kirkebøkene for Strømsø i årene 1818-26. Det er ikke usannsynlig at hun kan være død i 1827-1828. Det er imidlertid ikke sikkert hun døde i Strømsø. Mannen var lenge lærer ved borgerskolen der, men endte som privatlærer og døde i Bragernes. Madam Foslund var fadder en rekke ganger i Strømsø, og i hvert fall så sent som i 1819.Det er vel heller ikke helt utenkelig at Foslund kan ha blitt skilt fra sin første kone, men da burde det vel ha stått i kirkeboken da han giftet seg på nytt? En kone Marie Foslund døde 11. mars 1847 i Bragernes (bosted Rebansbakken), 69 år gammel. Navn og alder passer ikke så verst på Foslunds første kone. Navnet Foslund er uvanlig, men mest sannsynlig er dette en annen person.Jeg er fortsatt interessert i ytterligere opplysninger om Foslunds koner.

Link to post
Share on other sites
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.