Gå til innhold
Arkivverket

[#61076] Sønderborg-barna; når var de født, hvor ble de av, etterslekt?


Gjest Arnfrid Mæland
 Del

Recommended Posts

Gjest Geir Kamsvaag Berntsen

Peter (som ER sønn av Peter og S.C.M.) først borgermester og lagmann Christiansand, dør på Holmegaard i Holme 1743. Kommer tilbake som nevnt i andre tråd.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Terje Hatvik

Til innlegg (1), (4) og (5) i denne tråden: Vedkomande Jens Pedersen i Qvalesund:Kvalesund er i Os (Hrdl), - altså i Os kommune- og sokn. Kvalesund eller Qvalesund er ein matrikulert gard i Os (gnr. 32) og ligg på ein del av Innerøya ved Halhjem. Gardsnamnet er opphaveleg namnet på sjølve sundet (Kvalesundet) mellom Inner- og Ytterøya, og kjem truleg av kvalfangst i gamal tid, jfr. øygruppa Hvaler i Østfold. Mesteparten av Innerøy høyrer til ytre Haugland. Qvalesund tilhøyrde Baroniet Rosendal tilliks med dei alt nemnde grannegardane ytre Haugland og Halhjem.Det var gjestgiveri/ gjestgjevarstad i Kvalesund frå midten av 1600-talet og fram til om lag 1870.Jens Sønderborg er _ikkje_ direkte nemnd i band II av bygdesoga for Os (dvs. gardssoga for Kvalesund), og forklaringa kan vera den fylgjande:Pitter Qvalesund, son av Anders Helvik i Kvinnherad og 'beinveges ættling av stormannen Axel Mowatt' var gjestgjevar frå 1722. 'Pitter flutte til Barmen i Uggdal, Tysnes, i fyrsten av 1730-åri og døydde i 1749. Kvalesund vart no liggjande øyde utan folk på staden. Husi rotna ned, og i 1745 vitna ålmugen på tinget at det fannst korkje hus eller folk i Kvalesund.' (ein Hans Janson, truleg frå Bergen, busette seg i Kvalesund ikr. 1750 og bygde nye hus/ nytt gjestgiveri).Jens Pedersen var nok busett i Kvalesund i 1733, men han var truleg berre gjestgjevar nokre få år, kanskje berre to. Karrieren som gjestgjevar i Os gjekk truleg rett vest (mellom anna grunna handelslekkasje til konkurrenten i Kvernavika?), i og med at mannen - etter alt å døma - seinare dukkar opp som embetsmann i tollétaten i Bergen. Elles er det rett at som det er nemnt i innlegg (4) at dei ulike gjestgjevarane i Qvalesund var alt anna enn begeistra for den uautoriserte konkurransen frå Arne i Kvernavika, ein forlengst nedlagt husmannsplass under Sørstrøno på Strøno i Os.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Christian Arentz

Innlegg 52:Borgerskap i Bergen 17. feb. 1721: 'Jens Pedersen Sønderborg bruger lidet kjøbmandskab søndenfor Bergen.'Dette betyr kanskje at han allerede var i Kvalesund fra før Pitter Andersen Helvik (Qvalesund) kom dit i 1722, og var der (litt til og fra?) til etter skiftet etter grandtanten Kirsten Jensdatter Loss i 1733, muligvis også ved sin 2. copulasjon i Os 29. aug. 1734.Jens ble gift 1. gang 24. juni 1720 i Bergen domkirke, men hans første to barn var døpt i Nykirken, h.h.vis 11. feb. 1721 og 20 nov. 1722. Her kan ha kommet flere barn frem til Anne Dorothea Ananiasdatter Wrangel ble gravlagt i Os Christi Hemelfartsdag, 43 år, 6 mndr. gml. Kanskje hun døde i barselseng?Jens ble gift påny i Os, copulert 10. post Trinit 1734, trolovet 16. post Trinit 1733 (var hustru nr. 2 Anne Malene Jansdatter Morbech, Møerbæc derfra, mon tro?).Jens skal forøvrig ha hatt flere sønner (dvs. at vi ant. mangler minst to - ant. døpt i Bergen NK eller i Os).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

OK.Denne Anne Malene Jansdatter Morbech har jeg ikke funnet, heller ikke hennes bror Robert. Ved forlovelsen mener jeg navnet er tydelig Morbech.Har du opplysninger om flere barn/sønner? Hvor ble det av sønnen, Peter, som ble døpt i NK 20. november 1722?Da gjenstaår det å finne Jacob igjen. Han var fadder i Bergen i 1721, gift og bosatt i Danmark i 1733.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Christian Arentz

Til (53) 4 linje:Ser nå at Jens datter bodde i Kvalesund da hun ble konfirmert 19 p. Trin. 1738, så dermed har vel faren Jens bodd der helt til da. Når kom han til Bergen, mon tro? Han bodde i 'L.M.s' før sin død (Lars Matzens smug?). Spørsmålet er hvilket år han begynte som tollbetjent i Bergen.(54):Jeg har dessverre ingen flere opplysninger om hans sønner, men siden det er oppgitt ett eller annet sted at han hadde 'flere' må det jo være mulig å finne dem i KBene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

De er ikke født i Bergen. I så fall må de være skrevet feil av fra KB.Os, der må vi vel til å bla igjen.Burde jo også finne hans andre hsutru blant døde, enten i Os eller Bergen, men det har så langt ikke vært treff. Også denne famien hennes, Morbech, har jeg leitet etter. Skal ta en titt i grunnebøkene igjen, om der kan finnes noen med dette navnet. Kan de rett og slett også være fra et annet sted i landet? Der er et par Robert Jansen/Jensen under døpte, men de ser ut til å ha et annet slektsnavn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Der er en Nils Bottelsen Morbech som befal og stab, knyttet til Søndre Hardangerske Kompani og Sunnhordlandske Reservekompani. Død i Risør 28.10.1719. Kanskje noen kan slå opp i Ovenstad å se hva der står om han...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Jeg tror rett og slett at Anne Malene Morbech var fra Moberg i Os. Tror ikke det er verre. Ser i Rygh at Moberg ble skrevet Morbegh i en periode. Men hvem Jan, far til Anne Malen og Robert var, har jeg ikke funnet ut. Robert behøver ikke å være født i 1701-tallingen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Men, vi får komme oss videre:Marie og Anders EDENBERG, som jeg tror bør være korrekt etternavn:Joseph f 1713 NK [url="http://digitalarkivet.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=133&filnamn=dp12011668&gardpostnr=39842&personpostnr=116779&merk=116779#ovre>LenkePeder f 1715 NK LenkeElen Christine 1717 NK Lenke Christen f 1721 NK LenkeBeritte f 1723 NK LenkeJoseph 1725 NK LenkeEllen Marie f 1728 KK LenkeAndreas f 1730 KK

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Fadre fra slekten:Anne Greve (Henrik Mathiesens) 1713 og 1728Jens Pedersen 1715 Henrik Greve 1717Nils Pedersen 1721Jacob Pedersen 1721Anna Dortea Wrangel 1721Else Margrete Greve 1723Regine Margrete Greve 1728Marie Dortea Mathiesdatter, pike, 1728Hans Eamus 1730

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Så dør det en liten pike i 1717, og det må vel da være Elen Christine f 1717.Det vi ser er at Anders noen ganger skriver seg Heydenberg ('halvemål')...Hvor kom han fra? Heydenberg?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

En litt 'snadder':Her døpes Petronelle Edenberg i DK i 1746 Lenke Barnebarnet til Marie Sønderborg og Anders Edenberg.Blant fadrene: Jomfr Maren Matthiæsen Hr Borgemester og Politiemester Henrich Matthiæsen Hr Borgemæster Severin Garboe

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Christian Arentz

Vedr snadder (64): hvordan vet vi at Petronelle er barnebarn til Anders og Marie (moren Birte Marie og mannen Hendich Holbech er ikke med i oversikten i (61).65: kjenner ikke igjen foreldre/faddere

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

'Vår' Henrik var f i 1699 så han kan vel ha vært fadder i 1717.Anders Edenberg bodde i rode 22-50 i 1753.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Christian Arentz

Jo, det er nok ham, vi har hatt Henric Greve fremme før, døpt 23 juli 1699 i KK, og jeg har nå identifisert fadderne som nære slektninger: Niels Andersen (Uttorp)s kone Kirstina (Jensdatter) Los(s) (grandtante), Jochum Lytekens kone Anna Maria Greve (halvsøster), Worn (Woen) Jenssøn (g.m. grandtanten Ingeborg Jensdatter Loss), Gregorius Hobrog, Andreas Greve (halvbroren). Han var myndig og fraværende v. farens skifte 1735. Kan være den s.s. ble skipper og ble begr. 5 nov. 1766.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Da er opplysningen om at Peder Pedersen Sønderborg gm Anne Adler var 'vår' P.P.S. blitt tilbakevist, da det viser seg at denne er født i Arendal i 1698, som sønn av Peder Pedersen der. Nå kan jeg ikke se at der foreligger KB for Arendal i 1698, så dette kan bli vanskelig å dokumentere, men Geir Kamsvaag Berntsen har ghitt oss disse opplysningen i debatt LenkeMao er opplysningene på Dis-treff av Georg Agerby på dette punktet feilaktige.Når det gjelder den andre Pedersen i Christiania på 1720-tallet, Nils Pedersen gm Maren Gunnerus, så gjelder hypotesen om at han er 'vår' sønn av Peder Pedersen Sønedrbog og Ellen Hansdatter. Denne Nils fikk, så vidt vi så langt kan se, en datter, Hele, f i 1726. Hun kan være identisk med den Helene som er gm s.pr. Ole Lie i Bud, Romsdal.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Christian Arentz

Innlegg 18: Nyttig opplysning vedr. kilder: 'Databasen [over Vigde i Bergen 1663/1816] bygger [foruten på kirkebøkene også]på regnskapene som gjelder inntekter og utgifter for de ulike kirkene. Disse regnskapene ligger i Stiftamtmannsarkivet' Lenke

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Christian Arentz

Og her opptrer vel broren Jens Pedersen Sonderborg som fadder for sin grandnevø (hvis det ikke er en av hans 'savnede' avkom, en mulig Jens Jensen Sønderborg d.y): LenkeMen dåpsbarnet blir jo neste generasjon (skredder 1782, mesterskredder 1783- e. 1801 g.m. Alida Catharina Anthonidatter Voigt, Voet, Vuuth, Vogt døpt 29. juli 1742 i Bergen DK).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.