Gå til innhold
Arkivverket

Anders Elias Fosse


Jan H Fosse
 Del

Recommended Posts

Han ble født 10. april, og døpt 17. juni 1906 i Meland kirke som sønn av skræddersvend Elias Anderssen Fosse og hustru Karen Kristoffersdtr. Denne innførselen er dokumentasjon på en virkelig hendelse, og bør vel være det som bør vektlegges mest. Har du dokumentasjon på et annet hendelsesforløp bør du jo legge frem dette, men den originale innførselen i kirkeboka vil uansett ikke bli forandret på, heldigvis.

 

Kildeinformasjon: Hordaland fylke, Meland i Alversund, Ministerialbok nr. C 2 (1901-1921), Fødte og døpte 1906, side 23.

Permanent sidelenke: http://www.arkivverk...ny&idx_side=-25

 

EDIT 06.09.2013: Nedenfor er det oprinnelige innlegg #1 som jeg svarte på - men som er blitt kraftig redigert i ettertid:

 

snapback.pngjan harald fosse skrev 28 August 2013 - 22:11:

 

Elias Andersson Fosse (fødd Meland 28.12.1869) og Karen Marie Christophersdotter f. Sviggum (fødd Hafslo 13.7.1874)

 

Elias Andersson Fosse og Karen Marie Chrtistophersdotter står oppført som foreldre på Anders Elias Fosse i Meland kirkebøker. Som min familie mener er feil . Den eldste igjenlevende i familien min er 80 år gammel og sier at dette er helt feil da Anders Elias Fosse ble tiltatt denne familien en gang rundt 1904 -1905 , dette vet vi i Familien da Anders Elis Fosse har sakt det selv når han levde. Vi har i dag kilder på at far til Anders skal hete Wilhelm og er fra tyskland og at mor skal hete sofie og var tjeneste-jente og var født i usa . Når familien ikke godtar dette og mener at det er feile foreldre i kirkebøker på Anders Elis Fosse hva kan vi gjøre med det ?

Vi har også fått noen Papirer fra Tyskland ang denne familie saken , Så mitt spørmål er hvordan kan vi få registret de rette foreldre på min Bestefar Anders Elias Fosse . Venlig Hilsen Jan Harald Fosse

Endret av Espen Tjernshaugen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dersom det skal utstedes attester for dåp, konfirmasjon eller vigsel, skal prestens kirkebok legges til grunn. Opplysningene der er å regne som offisielle INNTIL det godtgjøres ut over all tvil at de må være feil. Da skal det settes en strek gjennom den opplysningen som er feil. Den rette opplysningen skal skrives inn, og i merknadsfeltet skal det opplyses hva som er grunnlaget for rettingen, hvem som har foretatt den, og når dette har skjedd.

 

Man kan ikke gjøre endring i kirkebøker på grunn av angivelig likhet på bilder. Dersom man har et legitimt behov og går til rettsvesenet med attesterte opplysninger på grunnlag av DNA-prøver, kan man kanskje få en kjennelse som forteller hva som er dokumentert, og det igjen kan gi grunnlag for merknad i kirkeboken.

 

Inntil slik offisiell rettelse foreligger, vil kirkebokens opplysninger være å legge til grunn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Legger her ved døds annonsen til min bestefar , dette beviser en gang for alle at min bestefar har feil fødsels datto og at kirkebøker har feil ... han kom til fosse gård da han var sa 1,5 år gammel . Kirkebøker er feil .. foreldre er feil ... få dette bort nå ...

 

Dette er kun dokumentasjon på dødsfall/begravelse - det er ingen opplysninger om fødsel her bortsett fra alder. Teksten forteller oss at han var nær (nesten) 78 år ved dødsfallet, altså 77 år - og det passer jo perfekt med innførselen i kirkeboka.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I oversikt over de som var stemmeberettiget ved kommunevalget i Bergen 1934 er han også oppført med fødselsår 1906.

 

http://digitalarkivet.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=7&filnamn=mt12011934&gardpostnr=3387&personpostnr=20170&merk=20170#ovre

 

 

Og det samme gjentar seg da han giftet seg i Årstad Kirke 21.07.1926.

 

 

Kildeinformasjon: Bergen fylke, Årstad, Ministerialbok nr. A 4 (1919-1928), Ekteviede 1926, side 246.

Permanent sidelenke: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=333&idx_id=333&uid=ny&idx_side=-252

Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20050513040830.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg anbefaler at du leser Yngve Nedrebø's innlegg (nr.3) en gang til, Inntil man har klart å dokumentere at kirkeboka er feil, blir fødselsåret 1906 stående, uansett hva du måtte legge frem av bevis her. Han kan jo neppe selv ha visst at fødselsåret evt var feil heller, ref vielsen i 1926 og listen over stemmeberettigede i 1934. Og som Espen skriver, en dødsannonse beviser ingenting. Det florerer med feil i dødsannonser, har selv opplevd det til tross for at vi gav riktige opplysninger.

Om det er så viktig for deg i å få rettet opp i de feil du og evt din familie mener er begått, får dere gå andre steder for å få rettet opp i det. Digitalarkivet og forumene her er uansett ikke stedet man får rettet feil i kirkebøkene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette bør bekrefte at Anders Elias Fosse er født 10 april 1905 og at fødselsdato i kirkeboken er feil. Dette bekrefter også at han kom til Fosse gård som liten gutt.

 

Nei og nei.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva er poenget med Digitalarkivet og dette forumet når familien vet om feil som er her ikke kan få rettet de opp!? Da blir dette bare tull på tull!

Hele famiien til Anders Elias Fosse vet at han var født den 10 april 1905, men alle andre vet selfølgelig bedre en familien?

 

 

Og hva er det som gjør at du har problemer med å forstå Yngve Nedrebø's forklaring i innlegg 3. Man driver ikke å forandrer orginalkildene bare på bakgrunn av at folk påstår der er en feil. Han har forklart hvordan dere må gå frem for å få erklært innføring i kirkeboka for feil og hva som må til for å få det rettet.Og ingenting av det dere har lagt frem her er bevis på at det er feil, Det må en helt annen dokumentasjon til enn en dødsannonse ellerr billedlikhet.

Det handler ikke om hvem som vet best, det handler om å kunne dokumentere at orginalkildene er feil.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har full forståelse for at dere mener at kirkeboka er feil. Og jeg har heller ikke påstått at den ikke kan være feil. Men dere må også forstå at det skal mer enn en dødsannonse, som kun sier at han var nær 78 år, eller et bilde som skal vise likhet med en kjent person. Evt rettelser på kunne dokumenteres skikkelig, eller blir det bare rot. Du sier at Anders Elias visste når han var født og hvem foreldrene var, men likevel står det at han var født 1906 ved vielsen i 1926 og likeså 8 år senere i 1934.Om han har fått vite det på et senere tidspunkt (etter 1934) kunne han jo selv ha bedt om å få det endret.

 

Det er nå en gang slik at det som står i kirkeboka, er det vi andre må forholde oss til, inntil det evt. blir endret.

Lykke til videre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Han døde den 1 april 1983 og ble 78 år den 10 april 1983 altså det året han døde så da er regnestykket enkelt!

1983-78=1905! Trenger ikke å være matte geni for å forstå det da!

 

Han døde den 1 april 1983 og ble 78 år den 10 april 1983 altså det året han døde så da er regnestykket enkelt!

1983-78=1905! Trenger ikke å være matte geni for å forstå det da!

 

Det du må forstå er at opplysninger som privatpersoner (pårørende) skriver når det rykkes inn en dødsannonse ikke er god dokumentasjon - men heller er å regne som en påstand uten noen form for kvalitetssikring. Jeg hadde virkelig håpet det kunne bli lagt frem noe holdbart her.

 

Dette lukter foreløpig lang lei av en ny "Køhler-debatt", så jeg sier som Rune, lykke til videre :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Han døde den 1 april 1983 og ble 78 år den 10 april 1983 altså det året han døde så da er regnestykket enkelt!

1983-78=1905! Trenger ikke å være matte geni for å forstå det da!

 

Han døde den 1 april 1983 og ble 78 år den 10 april 1983 altså det året han døde så da er regnestykket enkelt!

1983-78=1905! Trenger ikke å være matte geni for å forstå det da!

 

Og man behøver ikke være geni i noen sammenheng for å forstå at en dødsannonse i en avis ikke er god nok dokumentasjon på at innføringen i kirkeboka 77/78 år tidligere er feil. Og man behøver heller ikke være geni for å forstå at det fra tid til annen, faktisk ganske ofte er feil i f.eks dødsannonser. Og uansett er det ikke den døde selv som oppgir opplysningene til begravelsesbyrået i forbindelse med begravelse. Det er det pårørende som gjør.

 

Jeg gjentar for n'te gang. Jeg påstår ikke at dere tar feil, men at dere ikke har dokumentert at den faktiske innføringen i kirkeboka er feil. Og det er uansett ikke oss brukere av Digitalforumet dere må overbevise, det er helt andre instanser som tar seg av slike rettelser. Og for å få endret det, trengs der helt andre bevis enn det dere har referert til her. Se nok en gang innlegg 3.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den tonen du velger å svare med og har gjort siden temaet startet burde tilsi at du ikke får hjelp i det hele tatt. Det er dessuten umulig å hjelpe den som ikke vil hjelpes. Jeg har vært bruker av Digitalarkivet siden starten, og den måten du opptrer på her er et perfekt eksempel på hvordan man ikke bør oppføre seg når man ber noen om hjelp.

Jeg tror du skal se deg selv i speilet mer enn en gang før du ber om hjelp her igjen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Etter å ha lese innleggi ovanfor og kommentaren til Yngve Nedrebø vil eg tru det kanskje EINASTE viset å prova denne skyldskapen på vil vera gjennom DNA-testing. So vidt eg har forstått, har Fosse-ætti nær kontakt med ætti i Tyskland, og då er det sikkert ikkje vanskeleg å skaffa fram DNA-prøver derifrå. Samstundes bør ein vel då òg henta DNA-prøver hjå mannlege (agnatiske) etterkomarar etter brør til Elias Fosse. DNA-prøver lyg ikkje, og då vil eg tru det vil vera mykje lettare å nå fram med ein førespurnad om endring av kyrkjebokinnførsli frå 1906.

 

Med venleg helsing,

 

Lars E. Øyane

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Anders Elias Fosse døde i Bergen 1. april 1983, og datteren opptrådte på vegne av familien og gav avdødes personalia til skifteretten via begravelsesbyrå.

 

I meldingen står det at avdøde var født 10. april 1906, at han var født "Foss sjøen Holsnøy", at han hadde giftet seg 24. juni 1926, og at han var enkemann med fem barn.

 

Dette er opplysningene FAMILIEN gav 5. april 1983.

post-286-0-21155400-1377836277_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Yngve Nedrebø locked this emne
Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.