Jump to content
Arkivverket

Etternavn


Recommended Posts

Unni Løvlien

Dette spørsmålet gjelder registrering av konfirmanter: I Kyrre står det beskrevet som en regel at dersom etternavnet til bare den ene forelderen (det blir vel som regel far) er oppgitt, skal man registrere det samme etternavnet også på den andre (mor), og markere med *. Gjelder dette virkelig fortsatt? Det virker veldig kunstig og rart for mrg, men noen registratorer gjør det, med begrunnelse at det står i Kyrre. Det gir meg litt problemer med korrekturen, da jeg finner det riktig og naturlig at mor kun står oppført med patronym. Men hva er riktig?

 

Link to post
Share on other sites
Anette S. Clausen

Jeg er veldig i stuss på den regelen. Kan du vise til hvor i Kyrre den står? Jeg har prøvd å se i standarden og kan ikke se at dette står i klartekst i forbindelse med konfirmasjon. Som du påpeker så vil det være kunstig om konfirmantens mor skulle få etternavnet til konfirmantens far i en periode hvor man hadde farsnavn. Kan det ha vært bosted som var ment og ikke etternavn?

Link to post
Share on other sites
Unni Løvlien

Ja, beklager, det som står i Kyrre gjelder bosted. Men det at mannens etternavn blir ført over på kvinnen (i tillegg til patronymet) av noen, er et faktum. Det skal vel ikke legges til noe som helst der?

Link to post
Share on other sites
Anette S. Clausen

Det er ikke ønskelig at man legger til mannens etternavn på konen. Hvis du kan viderebringe den beskjeden til de som driver med dette er det veldig fint. I en korrekturgjennomgang bør denne type konstruksjoner tas vekk så langt det lar seg gjøre.

Link to post
Share on other sites
Unni Løvlien

Takk skal du ha!

 

Hei igjen! Jeg prøver meg på et annet spørsmål også, som har med etternavn å gjøre:

Jeg har kommet over en prest som (vel for lettvinthets skyld) ikke skriver etternavnene på fedrene til konfirmantene helt ut.

Han skriver f.eks. Hanss for Hanssen, Kristoferss for Kristoferssen osv.

Hva gjør man her under transskriberingen? Skrive det som det står, eller helt ut? Og i sistnevnte tilfelle, skal man da bruke stjerne etter navnet, f.eks. Hanssen*?

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.