Jump to content
Arkivverket

Ynskje om å kunne endre folketeljingsår i eit eksisterande søk


Torbjørn Igelkjøn

Recommended Posts

Hei!

 

Ofte er det slik at ein hoppar mellom ulike folketeljingar på jakt etter dei same personane. Dermed må ein klikke seg mellom ulike folketeljingar og skrive inn att opplysningane på nytt. Eg kunne ha tenkt meg mogelegheit for å endre eit søk direkte, slik at ein søkjer i eit anna folketeljingsår. Er dette mogeleg å få til?

 

Sjå også denne tråden:

https://forum.arkivverket.no/topic/202583-søk-i-folketeljingsløysingi-nyttendra-søk-ny-frustrasjon/

 

Mvh.

Torbjørn Igelkjøn

Edited by Torbjørn Igelkjøn
Link to comment
Share on other sites

Eg brukar sjeldan direktesøk i folketelling; avansert personsøk er tingen her og :-)  Hake av for folketellingar og td tidsperiode 1865-65; då kan du kjapt skifte til ei anna telling.

Edited by Aase R Sæther - Gloppen
Link to comment
Share on other sites

Det lar seg nok ikke gjøre, fordi hver folketelling har sitt eget søkeskjema. Det kommer av at det ble registrert litt forskjellig informasjon i de forskjellige tellingene, og at hvert søkeskjema derfor er tilpasset opplysningene i tellinga. Du får derfor muligheten til å søke på "spesialiteter" innenfor hver telling.

 

Avansert personsøk dekker de aller fleste behov til søk, også i folketellingene, så det burde ikke være nødvendig å lage egne, felles søk for folketellinger.

Link to comment
Share on other sites

Det finnes en "Petter Smart-løsning" her, men fordi folketellingene har ulik informasjon og søkeskjemaene er tilpasset dette, slik Espen er inne på, må man ha tunga rett i munnen og forstå "hva som skjer".

 

Hvis jeg i søkeskjemaet for folketellinga 1910 søker etter fornavn = Ole og fødested = Larvik, får jeg treffliste med følgende URL:

http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/sok/1910?fornavn=Ole&etternavn=&kjonn=&familiestilling=&sivilstand=&yrke=&fodselsaar=&fodested=Larvik&alder=&ny_husholdning=&bostatus=&sedvanlig_bosted=&antatt_oppholdssted=&statsborgerskap=&trossamfunn=&bygning_for_natteopphold=&arbeidsledig=&etnisitet=&spraak=&merknader=&utflyttingsaar=&tilbakeflyttingsaar=&bosted_i_norge=&bosted_i_amerika=&stilling_i_amerika=&merknader_amerika=&type=person&bosted=&gaardsnummer=&bruksnummer=&gaardseier=&hustype=&beliggenhet=&etasje=

Her ser man at URLen inneholder alle parameterne i søket, blant disse

fornavn=Ole

og

fodested=Larvik

Hvis jeg ønsker å gjøre det samme søket for et annet tellingsår, kan jeg manipulere URLen og bytte ut 1910 med f.eks. 1801:

http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/sok/1801?fornavn=Ole&etternavn=&kjonn=&familiestilling=&sivilstand=&yrke=&fodselsaar=&fodested=Larvik&alder=&ny_husholdning=&bostatus=&sedvanlig_bosted=&antatt_oppholdssted=&statsborgerskap=&trossamfunn=&bygning_for_natteopphold=&arbeidsledig=&etnisitet=&spraak=&merknader=&utflyttingsaar=&tilbakeflyttingsaar=&bosted_i_norge=&bosted_i_amerika=&stilling_i_amerika=&merknader_amerika=&type=person&bosted=&gaardsnummer=&bruksnummer=&gaardseier=&hustype=&beliggenhet=&etasje='>http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/sok/1801?fornavn=Ole&etternavn=&kjonn=&familiestilling=&sivilstand=&yrke=&fodselsaar=&fodested=Larvik&alder=&ny_husholdning=&bostatus=&sedvanlig_bosted=&antatt_oppholdssted=&statsborgerskap=&trossamfunn=&bygning_for_natteopphold=&arbeidsledig=&etnisitet=&spraak=&merknader=&utflyttingsaar=&tilbakeflyttingsaar=&bosted_i_norge=&bosted_i_amerika=&stilling_i_amerika=&merknader_amerika=&type=person&bosted=&gaardsnummer=&bruksnummer=&gaardseier=&hustype=&beliggenhet=&etasje=

Jeg har nå gjort et søk i 1801 med parameterne som egentlig tilhører 1910-søket. Siden fødested ikke er noen rubrikk i 1801, gjør ikke

fodested=Larvik

noe utslag. Den lange URLen kunne vært forkortet til

http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/sok/1801?fornavn=Ole

og trefflista ville blitt den samme.

 

*******

 

Følgende URL er treffliste for folketellinga 1801 for 1947-kommunen Kinn, fornavn som begynner på Jak eller Jac og etternavn som begynner på Ped eller Pet:

http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/sok/1801?k%5B%5D=1437&fornavn=Jac*%7CJak*&etternavn=Ped*%7CPet*

Her kan 1801 erstattes med 1865, 1875, 1891, 1900 og 1910. (1875 og 1891 gir null treff, siden disse tellingene ikke er søkbare for Kinn.)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.