Gå til innhold
Arkivverket
Torbjørn Igelkjøn

Ynskje om å kunne endre folketeljingsår i eit eksisterande søk

Recommended Posts

Torbjørn Igelkjøn

Hei!

 

Ofte er det slik at ein hoppar mellom ulike folketeljingar på jakt etter dei same personane. Dermed må ein klikke seg mellom ulike folketeljingar og skrive inn att opplysningane på nytt. Eg kunne ha tenkt meg mogelegheit for å endre eit søk direkte, slik at ein søkjer i eit anna folketeljingsår. Er dette mogeleg å få til?

 

Sjå også denne tråden:

https://forum.arkivverket.no/topic/202583-søk-i-folketeljingsløysingi-nyttendra-søk-ny-frustrasjon/

 

Mvh.

Torbjørn Igelkjøn

Endret av Torbjørn Igelkjøn

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Aase R Sæther - Gloppen

Eg brukar sjeldan direktesøk i folketelling; avansert personsøk er tingen her og :-)  Hake av for folketellingar og td tidsperiode 1865-65; då kan du kjapt skifte til ei anna telling.

Endret av Aase R Sæther - Gloppen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Espen Tønnessen

Det lar seg nok ikke gjøre, fordi hver folketelling har sitt eget søkeskjema. Det kommer av at det ble registrert litt forskjellig informasjon i de forskjellige tellingene, og at hvert søkeskjema derfor er tilpasset opplysningene i tellinga. Du får derfor muligheten til å søke på "spesialiteter" innenfor hver telling.

 

Avansert personsøk dekker de aller fleste behov til søk, også i folketellingene, så det burde ikke være nødvendig å lage egne, felles søk for folketellinger.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Torbjørn Igelkjøn

Takk for tilbakemeldingane. Eg reknar problemet mitt som løyst.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Kristian Hunskaar (Arkivverket)

Det finnes en "Petter Smart-løsning" her, men fordi folketellingene har ulik informasjon og søkeskjemaene er tilpasset dette, slik Espen er inne på, må man ha tunga rett i munnen og forstå "hva som skjer".

 

Hvis jeg i søkeskjemaet for folketellinga 1910 søker etter fornavn = Ole og fødested = Larvik, får jeg treffliste med følgende URL:

http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/sok/1910?fornavn=Ole&etternavn=&kjonn=&familiestilling=&sivilstand=&yrke=&fodselsaar=&fodested=Larvik&alder=&ny_husholdning=&bostatus=&sedvanlig_bosted=&antatt_oppholdssted=&statsborgerskap=&trossamfunn=&bygning_for_natteopphold=&arbeidsledig=&etnisitet=&spraak=&merknader=&utflyttingsaar=&tilbakeflyttingsaar=&bosted_i_norge=&bosted_i_amerika=&stilling_i_amerika=&merknader_amerika=&type=person&bosted=&gaardsnummer=&bruksnummer=&gaardseier=&hustype=&beliggenhet=&etasje=

Her ser man at URLen inneholder alle parameterne i søket, blant disse

fornavn=Ole

og

fodested=Larvik

Hvis jeg ønsker å gjøre det samme søket for et annet tellingsår, kan jeg manipulere URLen og bytte ut 1910 med f.eks. 1801:

http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/sok/1801?fornavn=Ole&etternavn=&kjonn=&familiestilling=&sivilstand=&yrke=&fodselsaar=&fodested=Larvik&alder=&ny_husholdning=&bostatus=&sedvanlig_bosted=&antatt_oppholdssted=&statsborgerskap=&trossamfunn=&bygning_for_natteopphold=&arbeidsledig=&etnisitet=&spraak=&merknader=&utflyttingsaar=&tilbakeflyttingsaar=&bosted_i_norge=&bosted_i_amerika=&stilling_i_amerika=&merknader_amerika=&type=person&bosted=&gaardsnummer=&bruksnummer=&gaardseier=&hustype=&beliggenhet=&etasje='>http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/sok/1801?fornavn=Ole&etternavn=&kjonn=&familiestilling=&sivilstand=&yrke=&fodselsaar=&fodested=Larvik&alder=&ny_husholdning=&bostatus=&sedvanlig_bosted=&antatt_oppholdssted=&statsborgerskap=&trossamfunn=&bygning_for_natteopphold=&arbeidsledig=&etnisitet=&spraak=&merknader=&utflyttingsaar=&tilbakeflyttingsaar=&bosted_i_norge=&bosted_i_amerika=&stilling_i_amerika=&merknader_amerika=&type=person&bosted=&gaardsnummer=&bruksnummer=&gaardseier=&hustype=&beliggenhet=&etasje=

Jeg har nå gjort et søk i 1801 med parameterne som egentlig tilhører 1910-søket. Siden fødested ikke er noen rubrikk i 1801, gjør ikke

fodested=Larvik

noe utslag. Den lange URLen kunne vært forkortet til

http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/sok/1801?fornavn=Ole

og trefflista ville blitt den samme.

 

*******

 

Følgende URL er treffliste for folketellinga 1801 for 1947-kommunen Kinn, fornavn som begynner på Jak eller Jac og etternavn som begynner på Ped eller Pet:

http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/sok/1801?k%5B%5D=1437&fornavn=Jac*%7CJak*&etternavn=Ped*%7CPet*

Her kan 1801 erstattes med 1865, 1875, 1891, 1900 og 1910. (1875 og 1891 gir null treff, siden disse tellingene ikke er søkbare for Kinn.)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Torbjørn Igelkjøn

Takk også for "Petter Smart-løysinga". :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.