Gå til innhold
Arkivverket
Siri Kjølberg

Hvordan finne data etter 1910?

Recommended Posts

Siri Kjølberg

Hvordan/hvor finner jeg oppføringer, som fødsler, vigsler, og dødsfall av nyere dato?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Anette S. Clausen

Vi har sperrefrister for data som er lagt ut for søk. Fødseler/dåp går ikk lenger enn til 1920, men vigsler og dødsfall kan gå fram til vår tid. Men ikke  alt er transkribert, det er kun en liten prosentdel som er søkbart. I Finn kilde  http://digitalarkivet.arkivverket.no/finn_kildefår du oversikt over hva som er tilgjengelig av kilder. Du kan f.eks. velge et fylke/landsdel og under Form velger du "fulltranskribert, søkbar" for å få fram de kildene som du kan søke i.

 

Det vi ikke har tilgjengelig av kirkeboksdata for søk, må du da finne ved å bla i de skannede kirkebøkene. Du kan bruke finn kilde til å få oversikt over hva som er tilgjengelig av disse også. For de skannede kirkebøkene har vi andre sperrefrister. Dåpslister og begravelseslister går fram til 1930, mens viede går fram til 1950. Leter du etter informasjon som er av såpass nyere dato slik at du ikke finner dette i Digitalarkivet, må du kontakte Arkivverket: post@arkivverket.no Der vil de kunne se i den originale kirkeboken.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Torbjørn Igelkjøn

Dette er ikkje heilt rett. Vigsellistene i dei skanna kyrkjebøkene er opne til dags dato. (Eg meiner å hugse at borgarlege vigselsbøker har 60 års klausul). Listene over gravlagde har 80 års klausul, og er såleis opne til og med 1935. Dette står det meir om her. Skal ein leite etter skanna kyrkjebøker er det vel også enklare å bruke "Bla i kirkebøker Norge" på https://media.digitalarkivet.noenn å bruke "Finn kilde".

 

Det er elles også transkribert enkelte kommunale folketeljingar av nyare dato. Desse følgjer eit anna regelverk enn dei statlege teljingane, og har 60 års klausul. Dei transkriberte teljingane er tilgjengelege ved å gå inn på "Kommunetellinger" på framsida til Digitalarkivet.

 

Ei heilt anna sak er at mange nyare dødsfall kan finnast ved å gå inn på http://www.disnorge.no/gravminner

Endret av Torbjørn Igelkjøn

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Alf Kristian Andreassen

Skjønner ikke helt hvordan Arkivverket tolker sperrefristreglene i arkivene som omhandler vigsler og lysinger. Noen arkiver er sperret, andre ikke og ulogisk hvis man antar som kriterium for sperring at informasjonen inneholder særs personlige opplysninger om nålevende mennesker.

 

Ett eksempel for å illustrere hva jeg mener:

Hvorfor er denne vigselboken her, L0001 1920-1942  https://media.digitalarkivet.no/db/browse?archives%5B%5D=no-a1450-06000000013735&start_year=&end_year=&text=helt sperret, når man kan lese "usperret" samme type informasjon i denne boka her for eksempel : kb10611404232137 (SAB, St. Markus Sokneprestembete*, Ministerialbok nr. C 2, 1946-2002, s. 131b-132a)?

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Torbjørn Igelkjøn

Den fyrste og den siste boka i trefflista har 60 års klausul (dei er sperra frå 1956), og eg håpar Arkivverket kan svare på kvifor det er ulike klausular på kyrkjelege og borgarlege lysings- og vigselslister.

 

Når det gjeld dei andre vigselsbøkene trur eg det må vere ein feil, og eg har lagt inn spørsmål i forum for skanna materiale.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Kristian Hunskaar (Arkivverket)

Jeg kan bekrefte at det er feil i nettsperrene på enkelte av de borgerlige vigselsbøkene. Det skal vi naturligvis rette. Jeg viser ellers til mitt svar her.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.