Gå til innhold
Arkivverket
Torbjørn Igelkjøn

Merkeleg klausul på borgarlege vigselsbøker

Recommended Posts

Torbjørn Igelkjøn

Viser til innlegg #4 i denne tråden.

 

Kvifor er fleire av desse bøkene klausulerte når heile bøkene er over 60 år gamle?

 

(Generelt lurer eg også på kvifor det er ulike klausular på kyrkjelege og borgarlege vigselslister).

Endret av Torbjørn Igelkjøn

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Kristian Hunskaar (Arkivverket)

Vi hadde et uhell for noen uker siden, der vi kom i skade for å sperre alle bilder for hundrevis av kilder. Dette lot seg ikke reversere automatisk, så vi måtte gå gjennom kilde for kilde og finne ut hva som skulle være henholdsvis åpent og sperret. Her ser det ut til at vi har oversett noen kilder som skulle vært åpne, så det er bra at dere brukere gjør oss oppmerksomme på det.

 

Både kirkebøker og borgerlige vigselsbøker er klausulerte i 60 år. Nå er det de enkelte opplysningene som er klausulerte (taushetsbelagte), og ikke protokollene i seg selv, men med hensyn til fysisk bruk på en lesesal må selvfølgelig protokollene som helhet sperres for bruk.

 

Det betyr at det er opplysninger i borgerlige vigselsbøker yngre enn 60 år, som kunne vært vist på nett. For eksempel ville ekteskapsinngåelser der både mann og kone senere er døde, normalt være greit å vise på nett. Men vi kan ikke "analysere" innholdet i de borgerlige vigselsbøkene så nøye, så vi velger å forholde oss til 60 år.

 

Når det gjelder kirkebøkene, ble det i 2005 vurdert at ekteskapsinngåelse er en offentlig handling, og at ekteskap kunne vises. Den gangen var det knapt skanna kirkebøker fra etter 2. verdenskrig. I dag er situasjonen en annen, med kirkebøker så ferske som 2000-tallet. Selv om ekteskapet i seg selv er en offentlig handling, er det ikke gitt at alt som presten har notert i anledning vielsen, er opplysninger som kan legges ut på nett. Vi har for eksempel lagt manuell sperring på en del sider der presten har notert fødselsnummer.

 

Vi kommer derfor til å vurdere praksisen med hensyn til vigselslister i kirkebøker på nytt i nær framtid. Det er mye som taler for at vi bør innføre en "strengere" praksis og sperre bilder som i dag er fritt tilgjengelige.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Torbjørn Igelkjøn

Med andre ord, for oss brukarar gjeld det altså å smi medan jernet er varmt ;-) Takk for oppklaringa.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.