Gå til innhold
Arkivverket
Beate og Gunhild Hanssen

Vigendahl/Vigendal - etternavn eller gårdsnavn?

Recommended Posts

Beate og Gunhild Hanssen

Står fast på en forfader som var født ca. 1783 på Helgeland. En av hans sønner fikk Vigendahl som mellomnavn. Er det noen som vet om det er en gård eller husmannsplass på Helgeland som heter noe slikt? Vi vet ikke hvor på Helgeland denne forfaderen var fra, bare at han var helgelending... Har tenkt at sønnen kan ha fått navn etter gården faren var fra, eller så kan han ha blitt oppkalt etter noen som hadde dette som etternavn....Legger ikke ut navn, for jeg vil lete selv, håper bare på noen innspill som kan peke i rett retning.

 

Beate

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Berit Knudsen

Det finnes 2 gårder som muligens kan være av interesse.

Gnr. 14 Vikdalen, Vefsen i Vega. http://www.dokpro.uio.no/perl/navnegransking/rygh_ng/rygh_visetekst.prl?s=n&Vise=Vise&KRYSS255575%4056669=on

Gnr. 22 Vegdalen, Vega i Vega. http://www.dokpro.uio.no/perl/navnegransking/rygh_ng/rygh_visetekst.prl?s=n&Vise=Vise&KRYSS254342%4056401=on

 

 

Endret av Berit Knudsen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Beate og Gunhild Hanssen

Tusen takk 🙂 Da skal jeg undersøke litt i Vefsn og Vega 🙂 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Inger Hohler

Det er ikke sikkert at navnet hadde noe med en husmannsplass på Helgeland å gjøre. Mellomnavn kunne bli gitt for å hedre bekjente eller betydningsfulle personer.

En Anne Marie Gøtsche/Gotsche befant seg på Helgeland i alle fall i 1787. Hun giftet seg senere med en Wigendahl (flere skrivemåter brukt) fra Stjørdal. Han har sikkert seilt på Helgeland til tider, siden han var jekteskipper i Trondheim. Det er mulig du kan finne en forbindelse der, eller til andre Vigendal'er i Stjørdal. Siden du ville lete selv har jeg ikke lagt ved lenker, men Anne Marie Gøtsche og Wilhelm Wigendahl er det allerede skrevet om i flere tråder her.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Beate og Gunhild Hanssen

Jeg vet det, Inger. Men akkurat nå leter jeg etter spor over alt...har også kommet over Anne og Wilhelm 🙂 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Grete Jøraas

For å holde tungen bent i munnen når det gjelder for-/mellom-/ og etternavn, så var det jo tilbake til 1700-tallet kun fornavn og etternavn som ble brukt. Så din ane som fikk et fornavn + et mellomnavn er feil. Han fikk to fornavn. Navn som Vigendahl som ble brukt i slutten av en 'navnerekke' er adressen til denne personen. Men kom Vigendahl etter fornavnet så blir det regnet som fornavn og har et farsnavn som etternavn,  Selv i dag så kan du ha så mange fornavn du vil; de vil alle hete fornavn. Mellomnavn får du hvis du har mer enn ett etternavn. Alle 'etternavn' som kommer FØR det siste, heter mellomnavn. Etternavn heter kun det siste. Det kan du bare ha ett av. (to etternavn som holdes sammen av bindestrek blir regnet som ett etternavn)

 

mvh

Grete

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.