Gå til innhold
Arkivverket

Bygdebokoppslag Hidra ved Flekkefjord - garden Bjelland?


Lars E. Øyane
 Del

Recommended Posts

Ei svært spennande oppdaging i følgjande tema: https://forum.arkivverket.no/topic/211155-ny-utgåve-tvillingane-hans-henrikson-og-kari-henriksdotter-fødde-i-luster-1857-utvandra-til-amerika-i-18771882-men-kvar-vart-det-av-dei-kan-henda-hans-sandwick-i-chamberlain-sd-i-1900/

 

har påkalla merksemdi mi til Hidra ved Flekkefjord.  Er det mogeleg å få gjort eit oppslag i bygdeboki derifrå for om mogeleg under garden Bjelland å finna ein omtale av gardbrukar Tønnes Tønnesson og kona Anna Bertha Danielsdotter, vigde i Nes i 1830.  Dei var gardbrukarar på Bjelland i alle fall fram til 1865 då Anna Bertha budde på garden som enkje:

 

http://www.rhd.uit.no/folketellinger/ftliste.aspx?ft=1865&knr=1042&kenr=012&bnr=0001&lnr=00

 

Dei hadde mellom anna ei dotter Bertha Sophie, fødd 1846, som eg trur utvandra til Amerika (i 1878?) og der borte gifte seg med utvandrar Hans Henrikson frå Luster!

 

Eg takkar so mykje å førehand for hjelpi!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sitat

 

Bjelland tilhører ikke Hidra sogn/herred, men nabosognet Nes. Du har tydeligvis funnet en feil i avskriften av folketellingen 1865. I originalen går det tydelig frem at gården hører til Ståby skolekrets i Nes: https://www.digitalarkivet.no/ft20090730620321

Det står ikke mer om Berte Sofie i bygdeboka for Nes herred (bind 2, 1. halvbind). Faren Tønnes Tønnessen f. på Eikeland i Nes døde i 1864. Mora Anne Berte Danielsdatter kom fra Djupvik i Nes. Hun fikk folge av sønnen Daniel Tønnessen da han overtok gården på Bjelland i 1868. Anne Bertes dødsår er ikke oppført i bygdeboka.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hjarteleg takk til Jan for eit kjapt og spennande svar!

 

Då tolkar eg dette slik som at bygdebokforfattaren ikkje veit noko meir om lagnaden til Berte Sofie, men at ho er nemnd som ein del av huslyden!?

 

Då kan det høyrast ut som me lyt freista finna eit skifte eller ei dødsmelding etter mori for å prova at me har «rett» Sophie, men kanskje flytte mori frå bygdi, sidan dødsåret hennar ikkje er medteke?

 

Eg takkar på ny for framifrå bistand i denne saki!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hjarteleg takk til Carsten for siste innlegget!

 

Dødsåret hennar skal vel vera 1890, om eg tolkar dette rett.  Her fann eg òg ei dødsmelding etter ho i Nes, men dødsfallet var meldt av dotteri Gjertrud Tønnessen, og ho «efterlader intet»: https://media.digitalarkivet.no/view/35149/15

 

Då vert det truleg vanskeleg å finna det endelege provet på at eg har finne den «rette» Sophie Tønnessen (jmf. hovudemnet referert i innlegg #1...).

 

Men kanskje nokon veit råd?

 

Ein ny kjempetakk for framifrå bistand i freistnadane på å finna opphavet til Sophie Tønnessen (Sandvik)!

Endret av Lars E. Øyane
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.