Gå til innhold
Arkivverket
Lars E. Øyane

Sophia Olsdotter Eide, fødd i Luster 1841 - sporlaust borte frå alle kjelder - kvar kan ho ha vorti av?

Recommended Posts

Lars E. Øyane

Nokre gongar har eg inntrykk av at kjeldene våre held meg «for narr», som i dette tilfellet:

 

Husmannsparet Ole Arneson (1797-1880) og kona Anna Nilsdotter (1796-1873) på plassen Eidsbakken under Eide i Luster fekk fire born i lag.  Yngste dotteri Sophia var fødd 23.9.1841 då mor hennar var 45 år gamal:

 

https://media.digitalarkivet.no/view/8400/7

 

Denne dotteri Sophia ser me ikkje noko meir til:

 

* Ho er ikkje avlidi i Luster (listene er systematisk analyserte for mange år sidan!).

 

* Ho er ikkje vaksinert i Luster 1841-1848.

 

* Ho er ikkje konfirmert i Luster 1855-1863.

 

* Eg finn ho ikkje nokon stad i FT1865!

 

Eg kjenner kyrkjebøkene frå Luster «inn og ut», og i motsetnad til Hafslo, skal dei for Luster vera ganske nær 100% komplette for den perioden me her talar om!

 

Me veit frå våre dagar at risikoen for å få eit funksjonshemma barn stig med alder, og eg kan ikkje anna enn å spekulera på om so kan ha vore tilfelle her, men kva kjelder har me i so fall å halda oss til?  Hamna ho kan henda i so fall på ein sjukeheim i Bergen?  Eller på eitt av sjukehusi som den gongen fanst i Sogn, anten i Sogndal eller i Lærdal?

 

Det hadde vore kjempekjekt om lagnaden til denne jenta kunne finnast, og eg takkar so mykje på førehand for alle gode tips!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Eldar Skjeldestad Åsebø

Kan hende eg ha funne noko, men det er vel eit sokalla "long shot".

Etter søk i Nasjonalbiblioteket fann eg ei Sofie Olsdatter af Jostedal i Norsk Kundgjørelsestidende 07. april 1884. Etter søk på mannen i samme artikkelen fann eg eit treff i Digitalarkivet på FT1865. Der dukka Sophie Olsdatter frå Lyster Prestegjeld opp: https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01038262000916

 

Ikkje heilt klaff på alderen til Sophie, men er lov å prøve :) 

Sofie Olsdatter.JPG

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Lars E. Øyane

Hjarteleg takk til Eldar for eit interessant innlegg!

 

Som du seier, det er lov å prøva, men denne Sophia Olsdotter var ei fjern ættling av underteikna (tremenning til oldebesten min).  Ho var fødd under Nes i Luster 30.10.1829, men voks opp hjå ei moster på Bakken i Jostedalen og vart sidan gift til Bjørneheimen under Fåberg øvre!

 

Eg er ganske so overtydd om at svaret på denne utfordringi ikkje ligg i kyrkjebøkene i Luster, men kvar ein skal leita, sjå det er ikkje so godt å seia...

 

Ein ny kjempetakk for framifrå bistand med denne utfordringi!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Trude Nilsen

Ang. funkjsjonshemmede - bare en tanke... Har du sjekket åndssvakeskoler? Vet ikke om man får "sjekket" skolene akkurat da men. Sjekk konfirmasjonene i de menighetene skolene befinner seg i. Elevene ved åndssvakeskolene fikk vel egen konfirmasjonsundervisning, men ikke karakterer. (Er jeg blitt fortalt) De er likevel ført i kirkeboken. 

Mitt familiemedlem, Karl Johan Peter f. 1882 i Kristiania,  ble funnet igjen ved konf. i Levanger! (Fikk god hjelp her inne) Han hadde blitt med på flyttelasset da Lindern ådssvakeskole ble flyttet dit! Hans handikap var vel at han var meget tunghørt

Endret av Trude Nilsen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Lars E. Øyane

Hjarteleg takk til Trude for eit utfordrande innlegg frå måndag!

 

Eg har gått i fleire dagar og tenkt på denne saki, men jo meir eg tenkjer, so fryktar eg for at det vert vanskeleg å følgja opp på dette viset.  So vidt eg veit, fanst det ikkje nokon spesialskuler for evneveike på den tidi anna enn institusjonane i eller ved dei store byane, og då ville ho ha dukka opp i pasientlister eller folketeljingar der.

 

Det vert nok ikkje so enkelt å finna svar på spørsmålet om lagnaden til denne jenta frå Luster, men det er lov å vona, og eg takkar igjen so mykje for alle gode tips!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.