Gå til innhold
Arkivverket

Toppliste

  1. Lars.O.Wangensteen

    Lars.O.Wangensteen

    Brukere


    • Poeng

      5

    • Innholdsteller

      1 410


  2. Anita Bakken

    Anita Bakken

    Brukere


    • Poeng

      5

    • Innholdsteller

      104


  3. Bjørn Andreas Johansønn Løkken

    Bjørn Andreas Johansønn Løkken

    Brukere


    • Poeng

      4

    • Innholdsteller

      4 170


  4. Ken V. Nordberg

    Ken V. Nordberg

    Brukere


    • Poeng

      2

    • Innholdsteller

      1 089


Populært Innhold

Showing content with the highest reputation on 02. mars 2013 fra alle applikasjoner

  1. erling t endresen

    Dialekter - før og nå

    Jeg bruker "ilåd", (noe å ha noe oppi, f.eks en isboks, en bolle osv), men få på min alder og yngre bruker det. Egersund. Ellers kjenner jeg til "hommelsbolen" evt -boden, til stedet på baksiden av knærne. I grunnen ikke i bruk. Og jeg sier konsekvent "grauden" og havregraud, mens resten av mine kollegaer i barnehagen sier "grøten". Ellers er -d i adle, trodlan, kjydlingan, fjedle osv stort sett vekke hos de unge egersunderne, bortsett fra i ordet "fodle"... "va du fodle i helge?"
    1 Poeng
  2. Anita Aamo

    Dialekter - før og nå

    Et levende språk vil jo alltid være i endring. Nye ord kommer til p.g.a. samfunnsendringer, nye oppfinnelser, politiske endringer (f.eks. dansketida), påvirkning fra andre språk (jmf ord som kom med kristendommen, lån fra tysk i middelalderen, engelske ord i vår tid osv). Andre ord vil også gå ut av bruk. Hvem av den unge garde vet hva en bile er nå for tiden? Vi har jo hatt flere store språklige endringer i det som i dag er Norge, f.eks. overgangen fra urnordisk til norrønt på 500-/600-tallet e.Kr., og fra norrønt til mellomnorsk i seinmiddelalderen. Man sier jo gjerne at dialektene var "festnet" på l500-tallet, og at det etter den tid ikke har skjedd revolusjonære endringer i talemålet. I vår tid ser vi jo forøvrig en utvikling mot at dialekter blir "utvannet", i den forstand at det utvikles store regionale dialekter med større byer som "kjerneområde".
    1 Poeng
  3. Venche R.

    Født i Kristiania 3.12.1899.

    Hei Berit. Dette er nok ham. Tusen takk, jeg får her eliminert ham ut av slekta. Mvh Venche Reiersgård Hei Mariann. Tusen takk for hjelpen :-)) Dette er nok riktig, som jeg og svarte Berit. Dere har hjulpet meg å eliminere ham ut av slekta. Mvh Venche Reiersgård
    1 Poeng
  4. John Aalen

    Kor finne fantemanntal?

    Hei En kan være rimelig sikker på at ved hans konfirmasjon i 1910 ser en både rett år for fødsel og dåp. John
    1 Poeng
  5. Harald Søren Storaker

    Dialekter - før og nå

    Dette trur eg ikkje stemmer. Talemål og dialekter har alltid endra seg, og vil fortsette å gjøre det. Men tempoet og omfanget av endringane vil variere. Skarre-R kom vel til Sørlandet og Vestlandet på 1800-tallet, fra Frankrike via Tyskland og Danmark. Når ungdom idag ikkje skiller mellom skj og kj er det ei utvikling mange voksne misliker. Den utviklinga vil fortsette, og vil bli normal norsk om noen år. Sørlandsk vil nok vere ein av dei siste dialektane som bevarer forskjellen. Men prøve å stoppe utviklinga, - du kan like gjerne gå ut i elva og prøve å snu elvevannet. Ellers trur eg gamle, lokale stedsnavn er der vi best kan høre gammel uttale blir bevart. Det har eg skrive om i bloggen min: http://haraldsharald...alektprver.html
    1 Poeng
  6. Ingelin Andresen

    Kor finne fantemanntal?

    Hei, min tyding er fra kommentarene ved ekteskapet (lenken i svar #15) kolonne 11: Borgerlig viet kolonne 13: Mannen skilt med bevilling 25/5 d.å. af justitsdept. kolonne 14: Søskenbarn - Brudg. intet samfunn, hustru statskirken #19 Jeg skjønner ikke helt, kan ikke Fredrik Olai Fredriksen Wiig, f.1847, være far til Fredrik Olai, f.1872? mvh, Ingelin
    1 Poeng
  7. erling t endresen

    Dialekter - før og nå

    Gunnar: Kall meg ikke "barnehagetante", jeg er førskolelærer !! ;-)
    1 Poeng
  8. Anne-Lise Hansen

    Dataspørsmål II

    Av egen erfaring, er det springende punktet å huske passordet til kontoen.. Jeg har akkurat i de seneste ukene satt opp alt på nytt først på en låne-PC, deretter på den reparerte PC'en og så ytterligere en maskin til, så nå har jeg skrevet ut alt vedrørende hver epostadresse, (har tre forskjellige), så jeg slipper å kontakte tjenesteleverandøren hver gang, om det skulle bli nødvendig igjen... :) Du kan godt sende meg en epost (under signaturen min) om du vil at jeg skal forsøke å hjelpe til.
    1 Poeng
  9. Jonas Jonsson

    Dialekter - før og nå

    Fra reformasjonen til begynnelsen av 1900-tallet endret ikke dialektene i Norge seg noe særlig. Siden den gang har alt talemål nærmet seg bokmålet, med det resultat at alle dialekter er i ferd med å bli redusert til varianter av bokmålet, slik ditt eget talemål vitner om. En uunngåelig konsekvens av at det dominerende skriftspråket her til lands er et slags kreoldansk (for å sette det på spissen).
    1 Poeng
  10. Leif Biberg Kristensen

    Dialekter - før og nå

    Dialektene har nok forandret seg mest det siste hundreåret. Min mormors søster som døde i 1980, 91 år gammel, snakket om at hun hade «mysnær i kjellærn» (mus i kjelleren). Samtidig forstår jeg veldig godt prester i Grenland på 1700-tallet som nevner stedsnavn som «Qverna» og «Weabachen».
    1 Poeng
  11. Ingelin Andresen

    Kor finne fantemanntal?

    Fredrik Olais dåp: Kildeinformasjon: Rogaland fylke, St. Petri i Stavanger, Klokkerbok nr. B 1 (1865-1878), Fødte og døpte 1872, uten sidenr. Permanent sidelenke: http://www.arkivverk...y&idx_side=-267 Permanent bildelenke: http://www.arkivverk...70626620267.jpg Foreldre er Fredrik Olaus Fredriksen og Gunvor Isaksdatter. Hun er datter av Lovise og Isak som nevnt ovenfor. Gunvor Isaksdatters dåp: Kildeinformasjon: Rogaland fylke, Strand i Strand, Ministerialbok nr. A 6 (1834-1854), Fødte og døpte 1839, side 20-21. Permanent sidelenke: http://www.arkivverk...ny&idx_side=-11 Dette tror jeg er Fredrik Olaus (senior) sin dåp: nr 43 Kildeinformasjon: Hordaland fylke, Askøy, Ministerialbok nr. A 5 (1836-1852), Løse vedlegg 1841, Fødte og døpte menn 1841, side 26. Permanent sidelenke: http://www.arkivverk...ny&idx_side=-30 Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20061127060357.jpg Mvh, Ingelin
    1 Poeng
  12. Ho svørdde nok en bit tå ei nepe rangt og strofna :D
    1 Poeng
Denne topplisten er satt til Oslo/GMT+01:00
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.