Gå til innhold
Arkivverket

Toppliste

Populært Innhold

Showing content with the highest reputation on 08. mai 2013 fra alle applikasjoner

  1. Camilla Svanøe1

    Dere på forumet..

    ... Ja dere vet hvem dere er. Dere som sitter og overvåker spørsmål og faktisk gidder å involvere dere. Dere er noen skikkelige spesse folk. Synes vi som ikke har fått kirkeboksyken ennå. Jeg tror snitt IQ her er minst 120 og at de fleste av dere er smånerdete. Men jeg synes det er SÅ GØY å få svar her av dere DYKTIGE og KUNNSKAPSRIKE forum-skribenter. Elsker å få de halvtørre tilbakemeldingene hvis jeg har "Faux Pas" postet, eller glemt å si hvem jeg leter etter i overskriften. Og jeg har ALLTID funnet de jeg har lett etter innen 24 timer, fordi dere er så på hugget. Det er et ENORMT gap fra å skulle slå opp på en offentlig webside for å fomle seg frem til en oldefar (meg) til å kunne namedroppe fra bygdebøker skrevet på 60 tallet. Dere RULER. Aner ikke hva som motiverer dere til å hjelpe fremmede noksagter som meg, men unike er dere. Ville bare si det, sånn at dere vet at dere er satt pris på.
    7 Poeng
  2. Aase R Sæther - Gloppen

    Vi er alle i slekt

    Ikkje betre eg hugsar skal det vere ein mann ved namn Adam innblanda i dette - ? Han figurerer i alle fall på ein del anetavler på nettet.
    3 Poeng
  3. Jarl V. Erichsen

    Vi er alle i slekt

    Fortsett å filosofer! Men har du ikke oversett at av og til gifter slektninger seg med slektninger, og da får du anesammenfall/anetap. Eksempelvis var min oldemors foreldre søskenbarn, og da halveres jo nesten din milliard for dem. Og slike eksempler er det veldig mange av... :)
    2 Poeng
  4. Arkivverket - Kristian Hunskaar

    Vi er alle i slekt

    Vi skal også huske på, at blant de ca. 400 000 menneskene som ville blitt registrert i ei tenkt norsk folketelling i 1340, er det svært mange som ikke har etterkommere i live i dag. Svartedauden og senere epidemier, samt generell høy barnedødelighet er årsaken til det. La oss si at ca. 200 000 av menneskene i Norge i 1340, har etterkommere i live i dag. (Noen mener tallet bør settes lavere.) Hvis jeg tenker meg gjennomsnittlig tre generasjoner pr. 100 år, vil den sirkelen i mitt anetre som omfatter generasjonen født omkring 1300 (i virkeligheten forekommer disse menneskene i flere sirkler pga ulike generasjonsavstander) ha ca. 2 milloner rubrikker. Hvis jeg ikke hadde hatt utlendinger blant mine forfedre (jeg kjenner noen, og så er det sikkert mange ukjente), skulle disse rubrikkene altså befolkes av ca. 200 000 mennesker, dvs. at hvert menneske i gjennomsnitt ville forekomme ti ganger på sirkelen. I virkeligheten er det sikkert noen som forekommer hundrevis av ganger, og noen som ikke forekommer. Jeg er derfor ikke etterkommer etter på langt nær alle som levde i Norge i 1340, men jeg kan anta at jeg har minst én felles ane pr. 1340 med praktisk talt alle nordmenn i dag (nordmenn med innvandrerbakgrunn unntatt).
    1 Poeng
  5. Astrid Ryen

    Hvorfra stammer slektsnavnet Skantz / Schands? (Røros)

    Takk for lenken, Grete. Har ikke sett så mye på dette, da jeg egentlig har gitt meg for ikveld. Jeg legger nå inn dåpen til Ole Hansen Bakkens og Kirsten Olsdatters barn Sara døpt 25/6-1775, nr 60: Kildeinformasjon: Sør-Trøndelag fylke, Røros, Ministerialbok nr. 681A04 (1767-1797), Fødte og døpte 1775, side 52. Permanent sidelenke: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=2449&idx_id=2449&uid=ny&idx_side=-43 Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20050511030760.jpg Nå har jeg notert alle fadderne på barna, så får vi se hva som kommer ut av det.
    1 Poeng
  6. Kan Finnogrekum vere foenum-graecum?: http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/trig_f-g.htm Kan likne på fillegrek, fillegrækum
    1 Poeng
  7. Grete Singstad

    Hvorfra stammer slektsnavnet Skantz / Schands? (Røros)

    Har du sett etter Ole Hansen her? Frivillige afgift Røraass præstegield 1773 Avslører vel ikke så mye annet enn hvor han bodde.
    1 Poeng
  8. Grete Singstad

    Hvorfra stammer slektsnavnet Skantz / Schands? (Røros)

    Tror du kan være inne på svaret. Her er et eksempel fra Asker: Matthis Johannes. Schands er fadder i 1806, en av de andre fadderne har Schandsen som bosted. Ministerialbok for Asker prestegjeld 1767-1807
    1 Poeng
  9. Hans Cappelen

    Vi er alle i slekt

    Her på forumet og i slektsgranskingen driver vi og kartlegger de formelle og blodskapsmessige slektsskapene. Men noe annet merkelig er at jeg føler et ganske nært slektsskap og fellesskap med flere personer som jeg ikke aner om jeg er i genealogisk slekt med. Så her har vi altså forklaringen: Vi er alle i slekt.
    1 Poeng
  10. Renathe-Johanne Wågenes

    Hvor langt tilbake er det mulig å følge slektslinjer før kirkebøkene kom på 1600 tallet ?

    Er du heldig kan du komme tilbake til 1500-tallet ved bruk av primærkilder, som skattelister, tingbøker, diplomer osv. Men det er vanskelig og det er viktig å holde fokus. Hvis fokus er å finne en konge, så er fokus feil. Hvis fokus er å finne hvor langt du kommer tilbake som du kan bevise er korrekt, da er fokus riktig. Selv jobber jeg med en prestefamilie på Ringsaker hvor en prestefrue skal være en datter av en Brochenhuus og så videre tilbake i tid til Lagabøter. Men å bevise dette, det er noe helt annet. Jeg tar for meg primærkildene og ikke skreven litteratur. Litteratur kan helt klart være feil.. det er oppdaget gjentatte ganger. Å se hva andre har lagt ut av slektsinformasjon på nett kan være interessant, men i beste fall som et tips og en ide, IKKE fasit. Her i mitt arbeid avdekket flere feil som andre har lagt inn i sine anetre når det gjelder denne familien, da deres informasjon ikke stemmer med det som står i kildene. Når man kommer etter 1700 er det andre type kilder enn de vi har brukt tidligere. Dette gir nye utfordringer både i bruk av disse og skrift. Tilbake til min mulig slekt Brochenhuus.. som sagt det viser seg at han tydeligvis døde uten arvinger, så hvorfor har da noen likevel gitt ham mange barn, inkludert min, som lever opp? Et ønske om å være i slekt? Min regel er: Når det blir slutt på å finne sikre bevis (ikke andre sine slektstre eller litteratur) så er det slutt. Det blir ikke riktig dersom det blir; muligens, kanskje, hvis, om, men og så tar vi en spanske en på slutten og vips.... en konge kom inn. PS hvem bygget landet? Kongen eller bonden Lykke til med å finne dine aner via primærkilder!
    1 Poeng
  11. Anne Lise Hovdal

    Vi er alle i slekt

    Artig tema dette. Er ingen nære anesammenfall i min slekt. Tok en prøve på slekskapsforhold mellom min farmor og farfar i slektsprogrammet mitt, kom frem til: De var 6-menninger, 7-menninger og 8-menninger, og så var min farmor datter av 5-menning til min farfar, og datter av 8-menning til min farfar. Når det gjelder mammas foreldre, så var hennes far sønn av 7-menning til min mormor. Det paret jeg har mest anesammenfall på befinner seg i Frosta i Trøndelag, og er foreløbig navnløs. De ble foreldre til Anders Larsen Aatlo på Frosta født ca 1690, og jeg skal videre på 2 av hans barn. De var også foreldre til Marit Larsdatter gift med Jens Vigalsen født ca 1683 og 3 av deres barns om fører videre til min farmor og farfar Du Svein Arnolf skriver om spredning på fylker, men på min mors side får jeg også etterhvert spredning på land selv om det er langt tilbake i tid. Dette er på morsiden(blant annet Friderich Thoravest fra Bremen som fikk borgerskap i Bergen i 1712, og Jens Olufsen Mehclenborg født ca 1565 som bosatte seg på Lurøy gård på Helgeland). Stor spredning av slekt i Norge også på mammas side, men de som flyttet lengst flyttet fra Ål i Hallingdal til Vikna i Nord-Trøndelag. i 1827(Nils Andersen Vangen og Lukrids Knutsdatter). Bendik Gunvaldsen flyttet fra Norderhov i Buskerud til Meråker i Stjørdal prestegjeld, og jeg har faktisk funnet et mulig anesammenfall med noen av hans aner og noen av mine hallinger på mammas side, men da skal vi tilbake til 1500-tallet. Så der har jeg det eneste mulige anesammenfallet mellom mine foreldre
    1 Poeng
  12. Svein Arnolf Bjørndal

    Vi er alle i slekt

    Selv om ens aner måtte være spredt på flere fylker i utgangspunktet, kan enkelte linjer likevel være koblet sammen på de mest overraskende måter når man kommer et stykke tilbake.
    1 Poeng
  13. Ole Arild Vesthagen

    Vi er alle i slekt

    Ja, anesammefallet er stort på Hadeland når man går noe århundrer tilbake i tid. Min rekord så langt er et ektepar som levde på slutten av 1500-tallet/tidlig 1600-tallet som jeg finner igjen 12 steder i anerekka. Tilsvarende er det nok mange andre steder i landet.
    1 Poeng
  14. Dag Aage Løkke

    Vi er alle i slekt

    Jeg mener å huske at du og jeg er fem- eller seksmenninger, Ole Arild, og at vi begge nedstammer fra det øverste aristokratiske skikt på Hadeland på 1700-tallet. Men mine aner måtte en tur nedom husmannsplasser og leilendingsbruk før jeg så dagens lys, så moroa har sine begrensninger, he he. På en av de storgårdene som vi nedstammer fra, der overvintret kong Håkon Håkonssson i 1215 - eller var det i 1225? - så da har han vel bidratt med litt blått blod i slekta vår. Det var jo verken TV eller aviser å hygge seg med i de mørke vinterkveldene der oppe.
    1 Poeng
  15. Ole Arild Vesthagen

    Vi er alle i slekt

    Egentlig så er vi vel afrikanere alle sammen. Genetisk forskning viser at alle mennesker i verden er i slekt og har felles opphav i Afrika. Men påstanden om at vi alle er i slekt når man går 3500 år tilbake tviler jeg sterkt på. Vi må nok mye lenger tilbake i tid for å finne et felles opphav for alle. Jeg synes artikkelen det linkes til ligner mer på "lek med tall" enn forskning på menneskenes spredning ut fra Afrika. Sitat fra Wikpedia om menneskenes opprinnelse: "Gjennom tidene har det vært flere teorier om det moderne menneskets opprinnelse. I dag er de fleste forskere enige om at moderne Homo sapiens ble utviklet på den afrikanske savannen for mellom 200 000 og 150 000 år siden. For om lag 100 000 år siden vandret grupper ut fra Afrika og spredte seg, først i tropiske strøk, og for kanskje så mye som 70 000 år siden begynte de også å besette kaldere områder. Mennesket nådde polare områder for rundt 15 000 år siden og nådde derved de amerikanske kontinentene via Sibir. I dag er mennesket naturlig utbredt på alle kontinenter utenom Antarktis. Etter hvert som mennesket spredte seg, fortrengte det de tidligere menneskeartene, neandertalere i Europa, Mapa-folket i Asia,Homo erectus i Sørøst-Asia og Homo floresiensis på Flores. Den første representanten for nåtidsmennesket er i Europa Cro-Magnon-mennesket, oppkalt etter et funnsted i Frankrike. Der fant man de første restene etter disse menneskene i 1868. Cro-Magnon spredte seg trolig inn i Europa for omkring 40 000 år siden."
    1 Poeng
  16. Ketil Harbek

    Vi er alle i slekt

    Også to av mine tippoldeforeldre (som var gift med hverandre) var søskenbarn. Dette er det første anesammenfallet på min anetavle, og betyr at jeg har 62 personer som tipptipptippoldeforeldre - ikke 64. Dette alene innebærer at jeg har ca. 3,1% færre personer på anetavlen en jeg teoretisk kunne hatt. Og det er sikkert flere bakover - jeg har ikke lett etter det. Men samtidig er mine fire besteforeldre-linjer så geografisk spredt at jeg tror det vil være få tilfeller av anesammenfall mellom disse linjene før eventuelt nokså langt tilbake (minst 10 generasjoner). Mye å filosofere over her, ja.
    1 Poeng
  17. Dag Aage Løkke

    Vi er alle i slekt

    Foreløpig har vel alle litt rett her. For at milliarden skal halveres, må nok sammenfall av personer ligge oss mye nærmere enn oldemors foreldre. Men det er et godt eksempel uansett, og det finnes selvsagt mange slike sammenfall i alle familier bakover. Derfor blir denne milliarden bare teoretisk. Men det viser også Camillas kommentar at hun har forstått. Uansett er det en uhorvelig masse mennesker vi er i slekt med, hvis vi skal se sånn på det. Det kunne være moro å invitere hele slekta (selv om det ikke blir fullt en milliard) til 70 års dagen min! Kjempegøy! Jeg må bare legge meg opp litt mer på sparekontoen først, og så finne et høvelig sted å møtes. Men det er fortsatt noen år til!
    1 Poeng
  18. Jørgen M. Steen

    Vi er alle i slekt

    Hvem betaler for neste familiemiddag? :lol:
    1 Poeng
  19. Cathrin Jegersberg

    Hvor kom Karen Christine Olsdatter Oddernes.V.Agder fra.

    Hei Gunn og velkommen til forumet. Karen Christine er halvsøster til min ane. Ole Larsen giftet seg 1. g. 29/10 1817 med Karen Christine Christiansdatter fra Agerøen og 2. g. 14/10 1827 med Ingeborg Mortensdatter Sødal. Vedrørende Ole Larsen, så har jeg ikke klart å finne ut noen ting om opphavet hans, annet enn at han er konfirmert i Hjelmeland og kommer fra Stavanger stift. (Her har jeg fått mye god bistand). Jeg har en etterlysning ute i min database, så skulle noen klare å finne ut noe mer om Ole, så setter jeg stor pris på det.
    1 Poeng
  20. Anne-Lise Hansen

    Tyding av kirkebok

    .. ved Moss og så tror jeg det står Næss etter den siste forloveren.
    1 Poeng
  21. Bjørg Lunde

    Hjelp til og finne faren til min oldemor

    Du bør prøve å få greie på hva det står i Fødselsregisteret ved fødselen til din mormor. Det var vanlig å føre inn hvor mange barn moren hadde fra før. Og kanskje det kan finnes flere opplysninger... :) Men informasjonen er ikke offentlig tilgjengelig så du må ta kontakt med Statsarkivet i Bergen. Og dersom fødselsregister ikke finnes kan de uansett trolig foreslå hva du kan gjøre videre.
    1 Poeng
Denne topplisten er satt til Oslo/GMT+02:00
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.