Digitalarkivets datagrunnlag baserer seg på kilder og hva som står der. Vi skal ikke tolke eller dra slutninger som ikke står i kildene, ei heller legge til eller korrigere informasjon med utgangspunkt i en annen kilde. Da er det ikke lenger digitaliserte kilder vi holder på med, men historiske personregistre. Det betyr at det vil være vanskelig å finne igjen personer som står med forskjellige navn og datoer i ulike kilder, men sånn er kildene. Når vi etterhvert får til et system som tillater at korrekturmerknader kan tas med i søket, vil man få litt hjelp, men det løser ikke alle.
Som du allerede har fått svar på, er dette noe som kommer.
Mener du det skulle vært lenke til 1910-tellingen? Den er ikke skannet enda og det foreligger ikke umiddelbare planer om å få den skannet, så det blir vanskelig. Eller mener du lenken til kirkeboken som det henvises til i korrekturmeldingen. Lenken er der, men en bug i systemet vårt gjør at kodene for nettsidene ikke tolkes korrekt. Det vil bli fikset. Vi holder ellers på med å løse visning av lenker til skannede originaler der det finnes. Mange registratorer tar med lenke til kirkeboksside, men disse vises ikke på de nye nettsidene. Det regner vi med å få løst nå etterhvert.
Takk for lenken, du viser til data hvor datokonverteringen har gått galt. Den skal vi få fikset. Vi benytter ISO-standard for datoene, men datoene skal vises etter norsk standard dd.mm.åååå I tilfellet du viser til over, har ikke datoene blitt konvertert til ISO og dermed blir også visningen gal. At datoen under Sist publisert ikke er vist som norsk standard, skyldes en glipp fra vår side, og det vil bli fikset.
En av flere grunner til at det ble nødvendig å foreta et skifte av databaseløsning og teknologi for Digitalarkivet, var at den gamle løsningen ikke var smidig nok til å tillate de funksjonene vi ønsket. Jeg har arbeidet med Digitalarkivet i 14 år og skal være første til å slå fast at det gamle var superbra! Men det var også mye som kunne bli bedre og vi så også tilbakemeldingene fra brukerne da vi foretok en spørreundersøkelse. Det folk ville ha var enklere søk uten å måtte velge "er lik", "børjar på" osv. De ønsket en mer standardisert søkemetode. Brukerne ønsket også søk gjennom alle data samtidig og ikke at man måtte gå inn i enkeltkilder. Da vi skulle tenke oss fram til en ny løsning, ble en stor samledatabase for alle dataene en åpenbar løsning, samtidig som vi gikk inn for ferdige søkemotorer hvor vi kjente til andres erfaring og visste at det var god kapasitet og fleksibilitet. Den store oppgaven ble - og er fortsatt - å få tilpasset dataene slik at enhetlig informasjon blir samlet og søkbart på tvers av kildene. Vi har et stykke arbeid før alt er optimalt og det er flere funksjoner vi ønsker på plass, men vi mener vi er på god vei og at vi allerede nå ser at dette blir en veldig bra tjeneste. Jeg mener også at når vi er ferdig med å flytte alle dataene over til de nye nettsidene og alt er tilgjengelig for søk fra samme sted, vil det nye Digitalarkivet være bedre enn det gamle mht å lete etter personer.
Jeg vet ikke hvor du har oppfattet at Ole og Per ikke kan søkes etter i Digitalarkivet. Vi har ingen begrensing. Du kan søke etter o eller p om du ønsker. Jeg ser vi har feil i teksten på nettsidene våre om søket http://arkivverket.n...mbinasjon-av-og hvor vi skrev at du må skrive o* eller p* for å søke etter forkortelser, men det stemmer altså ikke, stjernen er ikke nødvendig.
Du ber oss om å gi korrekt informasjon, men hva er korrekt? Hvem skal si at en kilde er mer korrekt enn en annen? Den jobben tør ikke vi ta, den overlater vi til dere som leter i kildene. Når dere har samlet opplysninger fra flere kilder, vil dere være de beste til å foreta kvalitative vurderinger av innholdet. Vår jobb er å legge tilrette for at dere skal kunne gjøre disse vurderingene og da må dere får dataene gjengitt så kildetro som mulig.