Gå til innhold
Arkivverket

Toppliste

  1. Grete Singstad

    Grete Singstad

    Brukere


    • Poeng

      8

    • Innholdsteller

      4 543


  2. Matthias Kolberg

    Matthias Kolberg

    Brukere


    • Poeng

      7

    • Innholdsteller

      4 759


  3. Morten Aasberg

    Morten Aasberg

    Brukere


    • Poeng

      5

    • Innholdsteller

      408


  4. Arkivverket - Renathe-Johanne Wågenes

    Arkivverket - Renathe-Johanne Wågenes

    Digitalarkivet


    • Poeng

      4

    • Innholdsteller

      1 346


Populært Innhold

Showing content with the highest reputation on 18. feb. 2024 fra alle applikasjoner

  1. Grete Singstad

    Slektsforskerkonferansen 2024

    Prisen for å delta på slektsforskerkonferansen kan virke stiv, men vi har ikke priset oss bort. Dette er det det koster hvis man skal arrangere en konferanse sentralt beliggende. For prisen får man 14-15 foredrag, to retters lunsj og pausemat begge dagene. Mange av foredragsholderne tar heller ikke honorar, men får selvsagt reise og opphold dekket. Som arrangør tjener NSF lite penger på dette, det er heller ikke vårt mål. Målet er å arrangere en konferanse av god kvalitet og legge til rette for at slektsforskere skal få faglig påfyll og å treffe hverandre.
    6 Poeng
  2. Dessverre er det å endre teksten visningsnavn til fornavn etternavn ikke en enkel prosedyre. Innloggingsløsningen er ikke noe Arkivverket har laget selv, men man har brukt et ferdigprodukt. Dermed vil det være svært tidkrevende å endre dette. Det jobbes med å utvikle Digitalarkivet med nye løsninger og Arkivverket, som alle andre, har begrensede ressurser. Dermed må vi prioritere. Det kan ikke forsvares at vi bruker mye ressurser på å endre denne teksten nå, da vi etter hvert kommet til å få på plass en helt ny innloggingsløsning. Det er bedre å bruke ressursene på å utvikle nye og bedre løsninger, enn å sitte og flikke på de gamle.
    4 Poeng
  3. Torbjørn Igelkjøn

    Dette er nå blitt et latterlig forum opp mot regler som statsarkivet har laget.

    Det er mogeleg å vere vennleg samstundes som at ein viser til forumreglane. Det er viktig for rekrutteringa at nye brukarar føler seg velkomne. I motsett fall vil Digitalarkivet til sjuande og sist bli eit forum for grinebitarar, medan debatten flyttar seg til Facebook eller Slekt og data. Ut over det meiner eg at det er betre å bruke kreftene på slektsforsking framfor på å irritere seg over andre brukarar. Det er Digitalarkivet som er eigar av forumet, og som bestemmer om- og kva for konsekvensar brot på forumreglane får.
    3 Poeng
  4. God morgen alle dere med korrekt visningsnavn Det er tilflytt meg tidender om at guds kvern maler langsomt der inne i nasjonens kollektive hukommelse - om den i det hele tatt maler når det gjelder denne typen tilbakemeldinger fra oss med visningsnavnet i orden. Dersom DA ikke finner midler i statsbudsjettet til å endre innloggingsvinduet til tjenesten, så foreslår jeg at vi fremover viser ekstra omtanke med nye brukere, og vennlig forteller hvordan forumreglene er på dette punktet, at det er DA sin løsning som er tvetydig, og at det derfor er vanlig at nye brukere kan misforstå instruksjonene som blir gitt ved registrering. Om ikke dette løser problemet, så kan jo vi gjøre vårt til at de som kommer hit for første gang ikke blir skremt bort igjen nærmest før de kommer over dørstokken. La oss være ivaretagende der DA feiler. Selv synes jeg alltid det er litt skummelt å være rookie - sånn på generell basis, og da setter jeg mer pris på å bli møtt med forståelse og «velkommen til oss», enn en formaning om å tørke av meg på bena før jeg tramper inn på parketten. Dag, god - en til hver Morten
    3 Poeng
  5. ...og den burde være lett å fikse. Det er nesten mer regelen enn unntaket at nye brukere her inne blir bedt om å oppgi fullt navn som visningsnavn, og i mitt stille sinn lurer jeg hver gang på hvorfor registreringsskjemaet ikke «tvinger» nye brukere til å gjøre det riktig med en gang. Sist ute var brukeren «Slektstre» som spurte om hjelp til å ta tilbake sitt gamle familienavn. En forespørsel hun høflig har signert med fullt navn og fødselsdato. Denne gangen var det ikke jeg, (eller en annen av oss mange som ber brukeren bytte visningsnavn) men vår gode, og alltid smilende forumvenn, Bjørn A. Løkken som var først på ballen. ...og i mitt stille sinn dukket den samme gamle leksa opp igjen: «hvorfor «tvinger» ikke registreringsskjemaet nye brukere til å gjøre det riktig med en gang?» Nå er det såpass lenge siden jeg selv banket på døra til brukerforumet for første gang, at jeg for lengst har glemt registreringsprosedyren. Så jeg bestemte meg for å finne ut av hva nye brukere blir spurt om, før jeg frimodig spør om hvorfor ikke nevnte nye brukere får hjelp av en entydig prosedyre for å kunne følge forumreglene fra første stavtak. Dermed gikk jeg til forsiden og trykket på veiledningen for «Brukerkonto og innlogging». Siden jeg gikk inn den veien fikk jeg en langt fra entydig veiledning - for det må forklares at visningsnavn skal inneholde (første tvetydighet - her burde det stå at «visningsnavn skal være») fullt navn. (I selve innloggingsvinduet står det bare «Visningsnavn»). Og her er greia: Man MÅ via veiledningen for å få denne informasjonen. Alle som ikke går via veilederen, fordi de av en eller annen pussig grunn føler at de ikke trenger noen grundig veiledning i den - for lenge siden - helt dagligdagse sporten å opprette en brukerkonto på en nett-tjeneste (alt fra Facebook via nrk.no til Ebay) KUN blir bedt om å oppgi et visningsnavn, uten å bli fortalt at visningsnavnet skal være (ikke en gang skal inneholde som veiledningen faktisk sier) fullt navn. Hvilket betyr at det er Digitalarkivets egne prosedyrer som er årsaken til at så mange velger et «nick» og ikke fullt navn som visningsnavn. Dette, kjære Digitalarkivet kan - og bør - dere lett rette opp i med en gang. Det er bare å endre «Visningsnavn» til «For- og etternavn», eller til «Visningsnavn (Fullt navn)» i pop-up menyen. Som vertskap: Vær god mot nye gjester - de fortjener bedre enn å bli irettesatt før de blir hjulpet. Særlig når det er dere i Digitalarkivet som er utydelige. Morten Aasberg
    2 Poeng
  6. Strassenwärter er vel en som har ansvar for veivedlikehold https://de.wikipedia.org/wiki/Straßenwärter
    2 Poeng
  7. I tilfelle du finner det kronglete å bruke Google translate på dette stykket (man må vite hvordan man skal dele opp teksten for å få en vettug oversettelse) har jeg skrevet ut min oversettelse av Matthias' transkripsjon med noen forklaringer: I dag, den tolvte juli 1874, i den protest.[=protestantiske] kirken i Altenkirchen [= Stedsnavn som finnes flere steder i Tyskland, betyr 'gamle kirker', men senere informasjon i dokumentet tyder på at dette er Altenkirchen i Reinland-Pfalz], etter to gangers lysning [bokstavelig 'forbud', dvs. det samme ordet som 'ban/bann' på engelsk.] på første og andre søndag etter treenighetssøndag den 7. og 14 juni 1874, ble av den underskrivende sognepresten og i nærvær av vitnene 1. Jacob Schramm I bonde 2. Konrad Jung, veitakstmann [i følge Google translate, jeg lurer på om det dreier seg om noen som krever inn veitoll] begge bosatt i Altenkirchen ekteskapet til Daniel Motz, bergarbeider, protestantisk, født den 14. februar 1849, ungkar, bosatt i Breitenhaft distriktskontor [distriktskontor i følge Gooogle translate. Homburg er tydeligvis inndelt i flere administrasjonsområder kalt distrikskontorer] Homburg, sønn av avdøde bergarbeider Peter Motz og dennes enke Katarina Becher bosatt samme sted, med Philippina Jung, uten geskjeftigelse, protestantisk, født den 12. februar 1857, ikke tidligere gift, bosatt i Altenkirchen distriktskontor Homburg, datter av Johannes Jung, bergarbeider og dennes hustru Karolina Dresch, alle boende samme sted [dvs. som datteren], kirkelig vigslet. Angående den borgelige vigselen til ekteparet har den undertegnende pastoren mottat vielsesattest fra embedsmann i Altenkirchen datert 27. juni 1874. Prestens underskrift
    2 Poeng
  8. Her er et forsøk på transkripsjon 13. Heute den zwölften Juli 1874 wurde in der protest. Kirche zu Altenkirchen nach zweimaligem kirchlichem Aufgebote am I. und II. Sonntage post Trinitatis den 7. und 14. Juni 1874 durch den unterzeichneten Pfarrer und in Gegenwart der Zeugen 1. Jakob Schramm I, Ackerer, 2. Konrad Jung, Straßenwärter, beide in Altenkirchen wohnhaft das Ehebündniß des Daniel Motz, Bergarbeiter protestantisch, geboren am 4. Februar 1849, ledig, wohnhaft zu Breitenbach, Bezirksamts Homburg Sohn von dem daselbst verlebten Bergarbeiter Peter Motz und dessen allda wohnhafter Wittwe Katharina Becker mit der Philippina Jung, ohne Gewerbe, protestantisch geboren am 12. Februar 1857 ledig, wohnhaft zu Altenkirchen Bezirksamts Homburg, Tochter von Johannes Jung Bergarbeiter allda und dessen Ehefrau Karolina Dresch, kirchlich eingesegnet. Ueber die bürgerliche Trauung des eingesegneten Ehepaares ist dem unterzeichneten Pfarrer ein Zeugniß des Civilstands- Beamten zu Altenkirchen vom sieben und zwanzigsten Juni 1874 eingehändigt worden. Unterschrift des Pfarrers Peigel/Feigel(?)
    2 Poeng
  9. Jeg har endret det indekserte sidetallet til "9b-12a" (https://www.digitalarkivet.no/rg20090420330012), for som du tydeligvis har oppdaget, henger teksten på folio 9a tilsynelatende sammen med teksten på det som vi må anta er folio 9b, mens det ikke er noen sammenheng videre til folio 12a. Og siden "9b-12a" er ett mikrofilmfoto, må folio 10 og 11 ha manglet i protokollen på tidspunktet for mikrofilminga. For ordens skyld kan jeg be en kollega i Statsarkivet i Trondheim om å undersøke om de to bladene kan ha kommet til rette på et senere tidspunkt. Det er vel ikke sannsynlig, men da kan vi få det avklart en gang for alle og få lagt inn en merknad på kilden.
    2 Poeng
  10. Alvin Andreassen

    Dette er nå blitt et latterlig forum opp mot regler som statsarkivet har laget.

    Det ligger visstnok i tiden at alt skal forandres. Med et fint ord kalles det visst for evaluering. Gjennom årene har det blitt foretatt gjennomgripende forandringer i Digitalarkivet, den ene etter den andre. Før den ene forandring har gått seg til, kommer nye. Det har ikke alltid vært så lett for brukerne å følge med, og ikke minst for den eldre gruppen som ikke har blitt fostret opp med data. Jeg ser i dag ikke det store behovet for forandringer, så kanskje er tiden inne for å trå litt varsomt.
    2 Poeng
  11. Grete Singstad

    Slektsforskerkonferansen 2024

    Slektsforskerkonferansen 2024 arrangeres på Oslo kongressenter helga 16.-17. november. Av tema kan nevnes; bruk av DNA i slektsforskning, odels- og arverett, arkivalier, befolkningshistorikk, husmannsvesen, bybefolkning, og bruk av kunstig intelligens i slektsforskning. Det blir foredrag med: Peter Sjölund - slektsforsker og forfatter, kjent fra bl.a. TV-serien DNA-jegerane Nils Olav Østrem - professor i historie og forfatter Mette Vårdal - historiker, filmskaper og forfatter Yngve Nedrebø - historiker og tidligere statsarkivar i Bergen Kristian Hunskaar - historiker og seniorrådgiver i Arkivverket Randi Hagen - slektsforsker og seniorrådgiver ved Høgskolen i Innlandet Frode Myrheim - slektsforsker og bygdebokforfatter Klaus Johan Myrvoll - slektsforsker og professor i nordisk språk David Widerberg Howden - slektsforsker, kjent for bl.a. Containerbabyen i Åsted Norge Rune Nedrud - formann i NSF og forfatter Redusert pris hvis man melder seg på før 1. mai. Se mer på nettsidene til Norsk Slektshistorisk Forening
    1 Poeng
  12. Ivar S. Ertesvåg

    Vielse i Christiania 27/8-1819: men hva står det under brudeparets navn og alder?

    kanskje noko slikt: han: "Skrædder ved Skræder Salen(?) j Pebv." ho: "I Pebervig"
    1 Poeng
  13. Her er en Wikipedia artikkel om Johan Garmann https://da.wikipedia.org/wiki/Johan_Garmann_(1583-1651) Der hevdes det at han muligens er en illegitim sønn av Frederik 2. Beviset hevdes å være et kongelig lejdebrev. Det virker vel ikke som om det er noen andre eller tungtveiende bevis for at dette er riktig, men om det er det, burde man vel i hvertfall se på lejdebrevet. Lejdebrevet er gjengitt på Geni-siden om Johann Garmann i oppsettet ditt, men det ser ikke ut som om det brevet bekrefter at det er noe slektsforbindelse med kongehuset, i hvertfall ikke av det jeg kan se (med forbehold om at det er riktig gjengitt der). Leidebrevet fra 10 Januar 1628 lyder som følgende: «G(jør)A(lle) W(itterlig) at wj aff wor synder lig gunst och Nåde hafor undt, bewilgett och tilladt och nu med dette wort obne breff under, bewil ger och tillader nerværende Johan Gaarmand Hadersleff att maa med sin Hustro, børn og Swoger, samt deris Skib och med haffwende guods begiffue dennem fra wor kjøbstad Malmø huorleden han sig hafor begiwet, der han fienden (Wallenstein mot Svenskerne) maatte vige och till wor Kjøbstad Christiania eller andenstedz udj vort Rige Norge, hvor dennem Iyster. Thi forbyde wj vore Fogder, Embitzmænd och alle andre førschrewne Johan Gaardmand med hans Hustro, børn och Swoger herpå nogen forhindring eller forfang att gjøre under wor hyllest og Naade. Giuffet Haffn den 10de Januari 1628. Christian IIII.» (fra Geni-siden du linker til, og med alle mulige forbehold: https://www.geni.com/people/Johan-Garmann-d-e/6000000000965433715?through=6000000027167670411) Men her er i hvertfall en lenke til en tidligere debatt - kanskje bedre å fortsette debatten der?
    1 Poeng
  14. Anne Marie Bøtun Øyri

    Skifte på Fimreite i Sogndal 11 mai 1774

    Takk skal du ha! Då kan me vel gå ut frå at han er fødd rundt 1733, og det stemmer bra med alder på resten av syskena.
    1 Poeng
  15. Det fornuftigste har vel Ivar allerede sagt. Men her er det også en enkel løsning. Bruddet er mellom Johann Garmann og kong Fredrik 2. Det er ingen beviser for denne forbindelsen. Om det er andre brudd nærmere i tid...ja det er sikkert mulig det også. Det viktigste er: Det er få som vil svare på et spørsmål som dette. Ivars 3 punkter må utføres først.
    1 Poeng
  16. Det er det sikkert. Det har vore ein del slike spørsmål her oppgjennom åra. Det vanlege svaret frå dei du sannsynlegvis tillegg "fornuft" i dette spørsmålet, er noko i retning av: - det er altfor mange ledd til å ta i eitt ordskifte ( evt. i forma: du samlar saman likt og ulikt, og så vil du ha nokon til å rydde opp for deg) - les deg opp i faglitteraturen - kom tilbake med spørsmål i passelege bitar. Om dette høyrest nedlatande ut - så kan det også vere representativt. Merk at dette innlegget er eit referat.
    1 Poeng
  17. Bare hyggelig. Flott bilde! Jeg fant en kort historie om oppstarten av de tre sinnsykehusene i Minnesota, men det har du kanskje allerede.
    1 Poeng
  18. Espen Tjernshaugen

    Valentin blant dine aner?

    Den 6. april 1651 begraves en Falentin i Christiania, uten noen videre patronym, slektsnavn eller kontekst. Oslo domkirke Kirkebøker, SAO/A-10752/F/Fa/L0001: Ministerialbok nr. 1, 1648-1704, s. 48-49 Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/kb20060217020235
    1 Poeng
  19. Thore Senneset

    Ingen visning av scannet dokument på iPhone/iPad

    Tidslinja i dette "problemet" kan tyde på at dette ikkje er nokon bug, men snarare ein "feature" i nyare versjonar av iOS, iPadOS og macOS. Eg trur alle versjonar av desse operativsystema som er laga for Apple sine eigne prosessorer ("Apple Silicon") er berørte. Litt forskning på heimefronten plasserer som, @Kristian Hunskaar (Arkivverket) er inne på, årsaken i fargeprofilen OS12000_oG. Det han og IT-folka til Arkivverket ikke seier noko om er at denne fargeprofilen enkelt kan fjernast frå dei berørte biletfilene. Eit lite eksperiment på søndagsføremiddagen: 1) Lasta ned ei biletfil eg veit har den omtala fargeprofilen (https://urn.digitalarkivet.no/URN:NBN:no-a1450-ma10051012150437.jpg) vha Chrome 2) Opnar biletet i Safari, resultatet er ei blank side 3) Fjernar OS12000_oG frå biletet vha exiftool (https://exiftool.org) : exiftool -ICC_Profile= URN_NBN_no-a1450-ma10051012150437.jpg 4) Opnar biletet på nytt i Safari - og voila! Der har vi biletet utan fargeprofil. Så er vi ved det interessante spørsmålet: Skal vi satse på at Apple hiver inn støtte for fargeprofilen til ein scanner som truleg er ute av marknaden for lenge sidan? Eller krysser vi fingrane for handling frå Arkivverket? For eigen del trur eg det siste er å foretrekke, for kven veit kor lenge Chrome, Edge og andre nettlesarar aksepterer denne utdaterte fargeprofilen?
    1 Poeng
  20. Matthias Kolberg

    Frontkjemper Thorvald Sandsli Bergum født 1924

    Her er et bilde fra Buskeruds Blad, https://www.nb.no/items/bd02efd2b4b33b5f8f045c7919172426?page=3&searchText=«Thorvald Bergum»~2
    1 Poeng
  21. Grethe Flood

    Hvor kan jeg finne mine foreldres vigselsattest

    Hei @Sanne! Velkommen som bruker! 🙂 Kanskje du allerede har fått svar på spørsmålet ditt, men jeg forsøker meg på litt hjelp her. Noen får heller kommentere og rette på meg, hvis det er mangler: For å finne opplysninger om vielsen til foreldrene dine, må du vite når og hvor de giftet seg. Du må også vite om de giftet seg i kirken eller om de giftet seg borgerlig. Kirkebøker og bøker for borgerlige vigsler kan være avlevert til Arkivverket/statsarkivet, som har ansvaret for arkiver fra det området, hvor foreldrene dine giftet seg. Men det er ikke alltid at Arkivverket/statsarkivene har slike bøker så langt fram i tid, som når vielsen var. Da må du undersøke med kirkekontoret i den aktuelle kommunen eller aktuell tingrett om kirkebok eller vigselsbok. En måte er å se om du kan finne lysning og/eller bryllup, er å søke i avisene på Nasjonalbibliotekets nettsider: https://www.nb.no/search. Der kan du søke på navn og få direkte treff i avisene. Hvis foreldrene dine lever, kan du også spørre dem. På Digitalarkivet finner du kirkebøker og borgerlige vigselbøker. Men vielser fra og med 1950 er sperret på nettet. Du kan lese mer om hvorfor på https://www.digitalarkivet.no/content/restricted-kb. Hvis du feks finner lysninger/bryllup i avisene og dette er etter 1950, kan du eventuelt spørre om Arkivverket kan gjøre et oppslag for deg: https://www.arkivverket.no/tjenester/bestill-en-enkeltopplysning. Du finner også info om vigselsattest på Skatteetatens nettsider: https://www.skatteetaten.no/person/folkeregister/ekteskap/ekteskap/vigselsattest/ Et tips til slutt: Fint om du kan endre visningsnavnet til fullt navn iht. forumets regler (se pkt. 1) - https://forum.arkivverket.no/announcement/2-ordensregler-for-debattene-discussion-forum-rules/ Lenke til hvordan du endrer visningsnavnet ditt - https://www.digitalarkivet.no/content/1144/endre-visningsnavn
    1 Poeng
  22. Matthias Kolberg

    Frontkjemper Thorvald Sandsli Bergum født 1924

    Det er vel denne Inga Olsen Bråten som gifter seg med Henrik Olsen Bergum i 1928 Hole kirkebøker, SAKO/A-228/G/Ga/L0005: Klokkerbok nr. I 5, 1924-1938, s. 110 Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/kb20050107010324
    1 Poeng
  23. Matthias Kolberg

    Frontkjemper Thorvald Sandsli Bergum født 1924

    Det er en Thorvald som er født 25.4.1924, døpt i Tyristrand i Hole, uekte sønn av Inga Olsen Braaten og Trygve Johansen Sandli. Hole kirkebøker, SAKO/A-228/G/Gb/L0005: Klokkerbok nr. II 5, 1915-1932, s. 43 Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/kb20060607090177
    1 Poeng
  24. Anne-Lise Hansen

    Lærerinne Anna Tvedt

    Lister derfra mangler i 1910-tellingen: »Med hensyn til mangler i originalmaterialet er følgende kjent: Tellingskrets nr. 3 Sund i Gjerstad i Aust-Agder, ca. 125 huslister som utgjør ca. 4 850 personer (ifølge hoved- og kretslistene), deriblant alle listene fra mentalsykehus og asyl, alle skipslistene, noen familielister fra byene, og én av tre familielister for slottet i Drammensveien 1 i Kristiania, som sannsynligvis inneholder kongefamilien.» (min utheving) https://www.digitalarkivet.no/content/125/folketellingen-1910
    1 Poeng
  25. marit miskov larsen

    Tyding av branntakstprotokoll fra 1866

    Morn, herlig! Tusen takk for tappert og ikke så gærn't forsøk på tyding! Jeg har tydet en del av de samme ordene som du har. Ja, det er en vanskelig skrift. Jeg mener det kan være Sandeherreds lensmann Peter Bryn (som levde 1802–1870) som har skrevet dette. Hjertelig takk.
    1 Poeng
  26. Arkivverket - Kristian Hunskaar

    Folketellingen 1900 - Hvilke dyr og utsæd kan dette være?

    Høns og arbeidskjerrer er rett forstått. Jeg minner om at det er mulig å klikke seg fra posten med "HØ 11 ARBK 2" til det skanna dokumentet, og så vil man på den måten kunne finne ut hva forkortelsene står for.
    1 Poeng
  27. Jan-Thore Solem

    Folketellingen 1900 - Hvilke dyr og utsæd kan dette være?

    Jeg har lagret denne linken som en av mine standard-referanser for nettopp dette: https://rhd.uit.no/histform/appendix.html#nr1
    1 Poeng
  28. Hans Martin Fagerli

    Dette er nå blitt et latterlig forum opp mot regler som statsarkivet har laget.

    Jeg ser at hittil er det bare svar fra medlemmer med fullt navn i denne tråden. Det hadde vært fint om noen som ikke bruker det kunne ha kommentert. Når det er sagt, kan jeg legge til at jeg ved enkelte tråder har hatt stor hjelp av innsenders fulle navn. Dette gjelder innsendere som tilfeldigvis har ett for meg kjent etternavn som igjen kan føre til at det blir lettere å henvise til kilder, eller rett og slett gi et fullverdig svar. Samtidig er det nok en del "nybegynnere" som har for stor respekt for oss "gamlinger" til at de tør stå fram med fullt navn fra dag 1. Jeg vil ikke se bort fra at Arkivverket også har disse problemene i bakhodet når de nå etter hvert kommer med en omlegging av forumet
    1 Poeng
  29. Even Stormoen

    Tyding av branntakstprotokoll fra 1866

    Jeg har på en måte medfølelse med denne skriveren. Han fører en så uryddig og skjelvende penn at det er nærmest uråd å finne ut av hva som skrives. I og med at jeg selv hverken er alt for ung eller alt for frisk – tenker jeg umiddelbart at skriveren må ha vært alt for gammel eller alt for syk, på noe vis. 😉 Men et tappert forsøk: 01 Aar 1866 den 13de Januar blev en lovlig 02 Taxationsforretning sat og afholdt paa Gaar- 03 den Ruegaarden, [Buegaarden?] nyt Matr No 42 i Sandeherred for 04 at optage Taxt i Anledning at den Natten til 05 i Gaar afbrændte Andreas[?] Prebensens[?] Vaanings- 06 huus her paa Gaarden, over de tilbageblevne 07 Sager, og var det afbrændte Vaaningshuus brand- 08 forsikret i Rigets almindelige Brandassurance- 09 casses Land?? ved Omtaxationsforretning 10 af 16de Juli 1856. – Forretningen bestyredes 11 af Thinglaugets Lensmand Peter Bryn med un- 12 derskrevne af Fogden – o: s: v: see folio 208 an- 13 den Side 14 Hvorda: 15 Lensmandens Berammelse til denne Forretning 16 med Paategning fremlagdes og indtages her saal: # 17 Ejeren af den afbrændte Bygning Andreas Pre[?]- 18 bensen mødte og paaviiste Tomten hvor- [213a] 01 paa den afbrændte Bygning havde staaet 02 Lensmanden giorde Ejeren og Taxationsmændene bekjendte med 03 den over Bygningen den 16de Juli 1856 afholdte Omtaxa- 04 tionsforretning, hvorefter Taxationsmændene eenstem- 05 migen afgav saadan forklaring: 06 Vaaningsbygningerne ere ved den ovenmeldte Omtaxations- 07 forretning taxeret for - - - 320Spd 08 2 Kakeleovne for - - - 10 - " - 09 og en tilbygget Bindingsværksbygning - - - 10 - " - 10 Tilsammen - - - 340Spd 11 En af de opgivne Kakelovne opgav Ejeren 12 at han havde udtaget af Bygningen for 13 en tid siden, og taxerede Taxationsmæn- 14 dene denne Kakelovn for - - - 5Spd Og nå ‹går øgene i krøss› – må eventuelt fortsette på et senere (tidligere?) tidspunkt. 😉 Mvh
    1 Poeng
  30. Bare artig å kunne bidra, særlig å rette opp gamle feil. Og for å være ærlig - jeg husket ikke denne debatten. Jeg kom over skiftet etter Jacob Hegelund og ble nysgjerrig på om folkene i skiftet var nevnt i en debatt her på forumet. Hvordan Kirsten Hegelund har blitt til en Jensdatter kan man jo lure på, det passet jo ikke helt kronologisk. Nå vet vi heldigvis at hun var ei Pedersdatter. Jeg går for tiden i gjennom danske kilder. Det er utrolig mange nordmenn nevnt og de fleste farer jeg forbi, men siden jeg holdt på med Hegelundslekten for drøyt 10 år siden stoppet jeg ved Jacob. Jeg vet ikke om disse i Holmestrand er i slekt med Hegelundene i Troms - har ikke forsket på det - men det ville ikke forundre meg. Men det kan ligge så langt bak i tid at det kan bli vanskelig å få det verifisert.
    1 Poeng
  31. Sorry, det gikk for fort … Jeg har korrigert ordlyden i mitt innlegg over.
    1 Poeng
  32. Rettskjennelse for forpliktelse En 'court warrant' er en rettskjennelse, og dette er en kjennelse fra Skifte- og vergemålsretten. Men en 'warrant of commitment' er en forpliktelsesgaranti. I dette tilfellet sier retten at sykehuset er pålagt å ta imot pasienten, så jeg antar at det forpliktende elementet er viktig. Derfor har jeg valgt denne oversettelsen. Staten Minnesota Fylke Otter Tail I Skifte- og vergemålsretten Vedrørende sinnsykdom hos Petter Brandvold Til sykehusdirektøren ved det tredje statshospitalet for sinnsykdom: Google translate foreslår 'Overlegen' for 'Hospital superintendent', men jeg mener å ha vært borte i at institusjoner for sinnsyke på 1800-tallet ikke alltid ble ledet av en lege. Det var ikke så mye legene hadde å stille opp med annet enn ved fysisk tilleggssykdom. 'Superintendent' betyr leder. Lederen for et sykehus i Norge i dag er en sykehusdirektør. Derfor har jeg brukt dette begrepet. Petter Brandvold ved undersøkelse funnet å være sinnsyk, du er derfor forpliktet til å ta imot ham på nevnte sykehus og holde ham der til han kan lovlig utskrives. Som vitne på dette har jeg hertil satt min underskrift egentlig hånd, men uttrykket brukes ikke på helt samme måte på norsk, hvor 'hånd' har betydningen håndskrift mer enn underskrift og offisielle segl, denne 20 dagen i mars 1906 E. Frankeberg Dommer i Skifte- og vergemålsretten, Otter Tail fylke, Minn. Kvittering fra sykehusdirektøren Jeg har denne dag mottatt den heri navngitte pasient med et duplikat av denne kjennelsen og en attestert kopi av sertifikatet fra galskapskommisjonen. 'Lunacy' har sin nærmeste oversettelse i 'Månesyke' på norsk, men 'gal/galskap' er mer kjent som begrep i dag. Derav 'galskapskommisjonen'. i hendene på B. J. Leonard[?] sammen med - Pasienten er i ..............................tilstand 03/20/06 11.15 formiddag Signert ...[?] ...[?] Welch ...[? Tre bokstaver under signaturen] Sykehusdirektør
    1 Poeng
  33. Lars Kittilsen

    Folketellingen 1900 - Hvilke dyr og utsæd kan dette være?

    Jeg ville vært ganske sikker på 11 høns, men litt mer usikker på arbeidskjerrer 🙂
    1 Poeng
Denne topplisten er satt til Oslo/GMT+01:00
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.